RAF:n A400M Atlas lensi Brize Nortonista suoraan Guamille - yli 20 tuntia ja kolme ilmatankkauskontaktia

RAF_A400M_reittiIson-Britannian kuninkaalliset ilmavoimat RAF on suorittanut taktisella Airbus A400M Atlas (Atlas C.1) -kuljetuskoneella konetyypin ja RAF:n historian pisimmän lennon. RAF:n Brize Nortonista 3. heinäkuuta ilmaan noussut kuljetuskone laskeutui Guamille noin 20 tuntia ja 36 minuuttia myöhemmin 4. heinäkuuta. Potkuriturbiinikoneen operaatiota tuki kolme RAF:n A330 MRTT Voyager -ilmatankkauskonetta.

Airbus A400M Atlas -kuljetuskoneen ennätyslentoa Guamille Mobility Guardian 23 -harjoitukseen tuki kolme Airbus A330 MRTT Voyager -ilmatankkauskonetta. Niistä ensimmäinen oli lähtenyt matkaan Isosta-Britannista ja se tarjosi polttoainetäydennystä Atlantin yllä. Toinen RAF:n Voyager nousi ilmaan USAF:n Eielsonin lentotukikohdasta tarjoten ilmatankkauskontaktin Alaskan yllä. Viimeinen ilmatankkaus tehtiin Alaskasta lähteneen Voyagerin kanssa Tyynellä valtamerellä.

RAF_A400M_ja_VoyagerA400M Atlas (ZM420) nousi ilmaan Brize Nortonista aamulla 3.7. kello 07.18 UTC-aikaa. Lentoreitti kulki pohjoiseen Atlantin ylle Islannin pohjoispuolelle ja sieltä Grönlannin ylitse lähelle pohjoisnapaa ja edelleen Pohjois-Kanadaan ja Yhdysvaltoihin Alaskan ylitse kohti Tyyntä valtamerta ja Guamia, jonne se laskeutui 4.7. kello 03.54 UTC-aikaa.

Ennätyslento vei A400M -kuljetuskoneen myös lähimmäksi pohjoisnapaa kuin koskaan aiemmin konetyypin lennoilla.

Suoritettu lento on merkittävä osoitus Ison-Britannian ilmakuljetuskyvystä ja joukkojen sekä kaluston siirroista erittäin pitkillä etäisyyksillä maailmanlaajuisesti.

RAF_A400M_1Guamilla ja laajemmin indo-pasifisella -alueella järjestettävään monikansalliseen Mobility Guardian 23 -harjoitukseen osallistuu joukkoja Ison-Britannian lisäksi Australiasta, Kanadasta, Ranskasta, Japanista, Uudesta-Seelannista ja Yhdysvalloista. Tämä 5. heinäkuuta käynnistyvä harjoitus jatkuu aina 21. heinäkuuta saakka ja siihen osallistuu kaikkiaan 70 lentokonetta ja 15 000 henkilöä, jotka jakautuvat laajalle yli 5000 kilometrin levyiselle harjoitusalueelle.

Harjoitus on myös osoitus siitä miten tärkeänä Iso-Britannia pitää Pohjois-Australiasta Japaniin ja Tyynenmeren yli Havaijille yltävää aluetta. Harjoituksen tavoitteena on kehittää eri ilmavoimien ilmakuljetuskykyjen yhteensopivuutta ja kykyä toimittaa kalustoa paikalle erittäin pitkien matkojen päähän.

Lue myös: