Rakenteelliset muutokset sotkivat Lufthansan tuloksen

 Lufthansa_at_gateLufthansa-konsernin puolivuotiskautta hallitsivat rakenteelliset muutokset ja SCORE-säästöohjelman toteuttaminen. Konsernin tulos putosi 72 miljoonaan euroon, kun vuotta aikaisemmin tulos oli 235 miljoonaa. Säästöohjelman toteuttaminen verotti tulosta 71 miljoonan verran. Vuosi nähdään epävakaana mutta tuloksesta odotetaan voitollista.


Lufthansan hallitus näkee markkinatilanteen jatkuvan epävakaana ja hyvin vaihtelevana eri alueilla. Polttoaineen hinta ja valuuttakurssit nähdään myös epävakaita joten tulevaisuuden suunnittelu on hankalaa.

Lufthansa-konsernin rakenneuudistus on pääsemässä vauhtiin”, selventää konsernin hallituksen jäsen ja Lufthansa talousjohtaja Simone Menne.

Nettotulos putosi 69,4 prosenttia eli 254 miljoonaa ollen 204 miljoonaa euroa tappiollinen. Osakekohtainen tulos oli 0,44 euroa tappiollinen. Puolivuotiskauden aikana Lufthansa-konserni teki 1,4 miljardin investoinnit joista 1,2 miljardia meni laivaston uudistamiseen ja ylläpitoon.

Lufthansa_tailsKonsernin liikevaihto säilyi lähes entisellään 14,5 miljardissa eurossa, kun laskua oli vain 0,3 prosenttia. Lentoja puolivuotiskaudella oli 5,1 prosenttia edellisvuotta vähemmän eli 502 948 kappaletta. Polttoainekustannukset laskivat 2,5 prosenttia eli 90 miljoonalla eurolla ollen 3,5 miljardia.

Matkustajamäärä oli 49 463 000 ja matkustajatäyttöaste oli 78,1 prosenttia. Matkustajatuotot putosivat eniten Aasian ja Tyynenmeren alueella (-7,1%) ja Lähi-idän sekä Afrikan alueella (-4,2%).

Lufthansa-konsernissa on työntekijöitä 116 816 ja liikennekoneita on 673 kappaletta.

Lufthansan tulos parani puolivuotiskaudella jääden kuitenkin yhä 91 miljoonaa euroa tappiolle. Tulos oli vuotta aiemmin 268 miljoonaa euroa tappiolla. Swissin tulos ennen poistoja ja satunnaisia eriä oli 63 miljoonaa euroa, kun vuodentakainen tulos oli 54 miljoonaa euroa. Austrian Airlinesin tulos vajosi 198 miljoonaa päätyen 35 miljoonaa euroa tappiolle. Austrianin tappiot johtuivat pääsääntöisesti kertaeristä ja lentotoiminnan siirtäminen Tyrolean Airwaysin alle.

Austrian_777Rahtiyhtiö Lufthansa Cargo paransi tulostaan 13 miljoonalla joustavamman kapasiteetin käytön takia 63 miljoonaan euroon. Teknisiä palveluita tarjoava Lufthansa Technik paransi tulostaan 73 miljoonalla 219 miljoonaan euroon. Catering-yhtiö LSG SkyChefsin tulos putosi kolmella miljoonalla 19 miljoonaan euroon. IT-palveluja tarjoavan Lufthansa Systemsin tulos putosi kahdeksasta miljoonasta viiteen miljoonaan euroon.

Lufthansa aikoo kasvattaa Germanwingsin osuutta Euroopan lennoissa Munchenin ja Frankfurtin liikenteenspolmukohtien ulkopuolella vuoteen 2014 mennessä. Germanwingsin kanssa 1. heinäkuuta aloitettu uusi toimintamalli on otettu asiakkaiden puolelta vastaan erittäin hyvin.

"Markkinat ovat ottaneet Germanwingsin vastaan erittäin hyvin ja yhtiö on alkanut osoittaa positiivisia tuloksia", kommentoi Menne.

Lufthansa-konserni ennustaa koko vuoden tuloksen olevan edellisvuotta parempi jolloin se teki 524 miljoonan euron voitot. SCORE-säästöohjelman läpiviennin pitäisi kasvattaa tulosta entisestään.

Lue myös: