Satoja lentäjiä kouluttava Finnair hankkii A350 XWB FFS:n lisäksi myös uuden A320-simulaattorin

A350FFS_in_sim_Miami_1Kiihdytetyn kasvun tien valinnut Finnair kouluttaa lähivuosina satoja uusia lentäjiä. Simulaattorikapasiteetin rajoittamia koulutuksia tehdäänkin eri puolilla maailmaa. Finnairin jo aiemmin ostaman A350 XWB -simulaattorin lisäksi yhtiö hankkii myös toisen A320 FFS -simulaattorin.

Finnair kouluttaa lentäjiään nykyään ahkerasti ympäri maailmaa. Simulaattorikoulutusta annetaan Airbusin Toulousen koulutuskeskuksen lisäksi myös mm. Miamissa, Singaporessa, ja Taipeissa.

Toulousen lisäksi Airbusilla on omat Training Centret Miamissa ja Singaporessa, jossa on kaksi A350FFS -simulaattoria. Taipein laite on China Airlinesin, jonka Finnair on myös koelentänyt. Koulutuslaitteet ovat Euroopan lentoturvallisuusviranomaisen EASA:n hyväksymiä Full Flight Simulator -käyttöön. 

”Koulutuskapasiteettia ei ole maailmalla riittävästi”, totesi Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo viitaten rajalliseen Airbus A350 XWB -simulaattoritarjontaan ilmailutoimittajien vuosittaisessa tapaamisessa Vantaalla.

A350FFS_out_sim_TLSFinnair osti loppuvuodesta 2015 CAE:lta uuden CAE 7000 XR -sarjan A350 FFS -simulaattorin. Se on toimitetaan Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä sijaitsevalle Finnair Flight Academylle maaliskuussa 2017. Simulaattorin on määrä olla käytössä 27. maaliskuuta.

Koulutuslaitteita käyttävät Finnairin lisäksi muut yhtiöt jatkuvasti enenevissä määrin. Airbus toimitti asiakkailleen vuoden 2016 aikana 49 uutta A350-900 -konetta. Kaikkiaan 62 koneella lentää mailmalla jo kymmenen operaattoria. Finnairin lisäksi A350 FFS -simulaattorin ovat hankkineet myös Vietnam Airlines ja Lufthansa. Yhtä simulaattoria on valmistetultu pitkään myös Qatarin Dohaan.

Tyyppikoulutusten lisäksi simulaattoreita käytetään ohjaajien vuosittaisilla tarkastuslennoilla ja kertauskoulutuksissa.

”Parhaillaan A350-koulutuksessa on noin 100 lentäjää. Nykytilanteessa yhden A350-kapteenin kouluttaminen saa aikaan kuuden lentäjän siirtymisen ja koulutuksen uuteen tehtävään”, kuvailee Finnairin operatiivinen johtaja Jaakko Schildt koulutusmääriä.

Lisäkapasiteettia tarvitaankin myös pienempien koneiden lentäjäkoulutuksiin ja Finnair hankkii jo olemassa olevan A320 FFS -simulaattorin rinnalle toisenkin laitteen. Sen on määrä olla koulutuskäytössä jo syksyllä 2017.

”Toimittaja tälle uudelle A320 FFS:lle on jo valittu. Harkitsimme jopa kahden laitteen hankintaa mutta se ei osoittautunut businesscaseksi”, kommentoi Schildt käynnissä olevaa hankintaa.

Todennäköinen laitetoimittaja uudelle A320 FFS -simulaattorille on CAE, sillä myös nykyinen A320-simulaattori on CAE:n toimittama. Lisäksi Finnair ja CAE ovat tehneet simulaattoriyhteistyötä jo yli 25 vuoden ajan. Finnair osti ensimmäisen CAE:n simulaattorin jo vuonna 1988.

Finnair Flight Academylla on nykyisin A320 FFS, A330/A340 FFS ja Embraer E170/190 FFS sekä ATR72 FFS -simulaattorit.

Päivitys 12.1: tarkennettu tietoja Airbus Training Centreistä.

Lue myös:

Artikkeli: Finnairin Vauramo: Fokuksena myynti ja kannattava kasvu