Suomen ensimmäinen sähkölentokone Pipistrel Alpha Electro saapui Malmille - ensilento lähestyy


Pipistrel Alpha Electro -sähkömoottorilentokone saapui Suomeen sunnuntaina 17. kesäkuuta. Kone tuotiin Sloveniasta Suomeen ja Malmille maantiekuljetuksella. Päivää suunniteltua aiemmin saapunut kone on jo kasattuna Malmilla.

Sähkölentokoneyhdistyksen tilaama kone on tällä hetkellä ainoa rekisteröity sähkömoottorilentokone Suomessa ja toinen Pohjoismaissa. Norjassa lentää jo yksi Pipistrel.

Nyt Helsinki-Malmille saapunut kone on rekisteröity ultrakevyeksi ja se on saanut kylkeensä tunnuksen OH-U682.

Alpha_3_JFKone odotetaan saatavan koelentolupiin heinäkuun 2018 aikana, jonka jälkeen alkaa tyyppitarkastusprosessi. Yhdistyksen Facebook-sivun mukaan ensilentopäiväksi on kaavailtu 31. heinäkuuta. Todennäköisesti kone lentää jo aiemmin.

Sähkölentokoneyhdistyksen vetämä hanke etenee hyvässä yhteistyössä Suomen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ja Pipistrelin tehtaan kanssa.

Kaksipaikkainen Pipistrel Alpha Electro -sähkölentokone on kehitetty erityisesti koulutuskäyttöön. Akuista riittää virtaa noin tunnin lentoon, minkä lisäksi on puolen tunnin vara-aika. Lyhyen nousukiitonsa ja suuren nousunopeutensa ansiosta kone soveltuu hyvin juuri Malmin kaltaiselle kaupunkikentälle. Kone on myös hiljainen ja ympäristöystävällinen.
 
image1Sähkölentokoneyhdistyksen tilaama kone tulee Malmille monipuoliseen käyttöön. Sen ympärille on tavoitteena kehittää laaja-alainen ekosysteemi, johon kuuluu toimijoita useilta eri aloilta, opetuksesta teknologiateollisuuteen.
 
Suomen ilma-alusrekisterissä on jo aiemmin rekisteröitynä sähköllä toimivalla lentoonlähtömoottorilla varustettu purjelentokone, vuonna 2012 rekisteröity Schempp-Hirth Argus E (OH-998). Sen lisäksi Suomen rekisterissä on aiemmin ollut myös Flynanon kehittämiä koneita eli kaksi prototyyppiä ja yksi tuotantokone, joka oli ilma-alusrekisterissä tunnuksella OH-XAD.
 
Juttua ja otsikkoa muokattu 18.6. kello 21.00: kyseessä on Pohjoismaiden toinen sähkölentokone, ei ensimmäinen.
 
Lue myös: