Venäjän ilmavoimien taitolentoryhmille uudet Sukhoi-koneet

Su-30SM1_4_irkutVenäjän ilmavoimien taitolentoryhmät Venäjän Ritarit ja Pääskyt saavat uudet Sukhoi Su-30SM ja -35C-hävittäjät. Lisäksi on tarkoitus perustaa kolmas, Jakovlev Jak-130 -suihkuharjoituskoneilla lentävä ryhmä. Asiasta kertoi jouluaattona ilmavoimien komentaja Viktor Bondarev, raportoi RIA Novosti.

Venäjän Ritarit (Russkije Vitjazi) on lentänyt perustamisestaan eli vuodesta 1991 asti Sukhoi Su-27 -hävittäjillä. Pääskyt (Strizhi) puolestaan käyttää MiG-29-hävittäjiä. Ryhmä on perustettu 1983. Molemmat ovat vierailleet Suomessakin lentonäytöksissä.

Käytetyt konetyypit olivat aikanaan alansa huippua maailmassa, mutta nyt niissä alkaa ikä näkyä. Uudet Sukhoi-koneet ovat osa Venäjän ilmavoimien varustamista modernilla kalustolla. Osastotaitolentoryhmät saavat hävittäjänsä ensimmäisten käyttäjien joukossa, mutta tarkkaa ajankohtaa ei ole kerrottu.

Komentaja Bondarevin mukaan ulkomailla esiteltävän kaluston pitää heijastaa venäläisen teknisen osaamisen huippua. Erityisesti uuden Jak-130-koneilla lentävän ryhmän perustamisen takana ovatkin toiveet tyypin myynnistä muillekin ilmavoimille. Monessa maassa on edessä suihkuharjoituskoneen korvaaminen.

 

Lue myös: