Viikonlopun Jämi Fly In: tähtimoottorien jylinää ja Trojanin pakkolasku peltoon

jami16_0716_1Jämi Fly In on perinteinen keskikesän ilmailutapahtuma, joka on vuosien varrella kehittynyt experimental-rakentajien kokoontumisesta lentonäytökseksi. Erityisesti mäntämoottoroidut vanhat sotilaskoneet ovat Jämin erikoisalaa. Tänä vuonna mukana oli kaksi uutta Suomi-kävijää, joista toinen päätyi pakkolaskuun pellolle.

Tapahtuman kiinnostavin osanottaja oli ensi kertaa Suomessa vieraileva North American T-28 Trojan -koulukone. Suurta tähtimoottorilla varustettua konetta käytettiin Yhdysvalloissa niin ilma- kuin merivoimissa.

Varsinainen Warbird se ei perinteisessä merkityksessä ole, koska tyypin ensilento tapahtui vasta sotien jälkeen 1949. Koneesta kuitenkin rakennettiin tulitukiversio, jota käytettiin Vietnamin sodassa. Jämillä nähty koneyksilö oln valmistunut 1962.

jami16_0716_3Trojan (kuvassa oikealla) sopi kuitenkin hyvin muun Jämin tarjonnan joukkoon. Mukana näytöksessä oli peräti neljä tyypin edeltäjää T-6 Harvardia.

Trojan esiintyi lauantain lentonäytösosuudessa. Varsinaisen tapahtuman jo päätyttyä koneen ollessa lennolla Wright R-1820 -tähtimoottorin öljynpaine putosi ja se menetti tehoja.

Lentäjä teki noin kello 19.30 onnistuneen pakkolaskun peltoon telineet ylhäällä. Henkilövaurioita ei sattunut. Koneen potkurin lavat taittuivat laskussa osuessaan maahan ja tämä saattaa viitata moottorivaurioon. Kuva koneesta pellossa: FlightForum

jami16_0716_2Ensikertalainen vierailija Jämilla oli uustuotantoa oleva Jakovlev Jak-3U -hävittäjä (vasemmalla). Se oli Neuvostoliiton parhaimpia koneita toisessa maailmansodassa. Asiaankuuluvasti punatähtisen replikan omistaa hollantilainen Yak Association.

Lentonäytösosuudet oli jaksoteltu niin, että tauoilla yleisö pystyi tutustumaan Jämi Areenan näyttelyyn. Sen edustan aukiolla oli tarjolla syötävää useasta eri pisteestä. Luonnollisesti myös Jämin oma ravintola palveli kuuluisine terasseineen lentonäytöskävijöitä.

Jämi Fly In Airshow -tapahtuman ohjelma tarjosi sopivasti uutta kiinnostavaa myös runsaasti lentonäytöksiä kiertäville. Kuitenkin sopivien siirtolentomatkojen päästä on varmasti yhä vaikeampaa löytää uutta nähtävää.

Lentonäytösjärjestäjä ei ole julkaissut viikonlopun kävijämääriä. Sunnuntaina väkeä puolipilvisessä ja tuulisessa säässä oli mukavan tuntuisesti. Paikalla olleiden mukaan olosuhteet lauantaina olivat suunnilleen samanlaiset mutta tuulta oli vähemmän. T.T.

Lue myös: