Vuodenvaihteessa Airbus Groupiksi muuttuva EADS vähentää 5800 työpaikkaa

a400_frenchnet_eadsIlmailujätti EADS:n avaruus- ja puolustusalan toiminnot eli Astriumin, Airbus Militaryn ja Cassidianin vuodenvaihteessa yhdistävä Airbus Defence and Space Division vähentää työväkeään. 5800 paikan leikkaukseen liittyy toimintojen keskittäminen ja pääkonttorin siirto.

Kaikki tämä on osa EADS:n muuttumista Airbus Groupiksi. European Aeronautic Defence and Space Company perustettiin vuonna 2000. Se oli seurausta alan eurooppalaisten yritysten monimutkaisten järjestelyjen kautta vuosien varrella syntyneistä yhteenliittymistä.

Sen tunnetuin osa on matkustajakoneita valmistava Airbus, jonka brändi on nyt päätetty ottaa koko konsernin nimeksi. Lentoposti.fi kertoi tästä heinäkuussa 2013 (katso linkki alla). Esimerkiksi Eurocopterista olisi tulossa Airbus Helicopters.

EADS esitteli tänään työntekijöiden edustajille tulevan Airbus Defence and Space Divisionin rakennetta. Se tarkoittaa 5800 työpaikan leikkausta Airbus DS:ssä ja pääkonttoritoiminnoissa vuoden 2016 loppuun mennessä.

Lopetettavista työsuhteista 1300 on tilapäisiä, joita ei enää jatketa. Airbusilta ja Eurocopterilta arvioidaan löytyvän 1500 tehtävää, joihin työntekijät voivat siirtyä. Lisäksi tarjolla on vapaaehtoisuuteen perustuvia paketteja. Irtisanottavien määräksi jäänee yhtiön tiedotteen mukaan runsas 1000.

Lisäksi toimintoja Saksassa, Ranskassa, Espanjassa ja Englannissa yhdistellään. Tuleva Airbus Group mm. siirtää pääkonttorinsa Pariisin Montmorencystä Suresnesiin.

"Meidän on parannettava kilpailukykyämme puolustus- ja avaruussektoreilla. Ja se pitää tehdä nyt", painotti EADS:n pääjohtaja Tom Enders.

Taustalla leikkauksiin ovat erityisesti puolustusbudjettien vähenemiset, jotka ovat monissa maisssa rajusti iskeneet EADS:n sotilaspuolen tilauksiin. Kaikkiaan EADS:llä on maailmanlaajuisesti lähteestä riippuen vajaat 140 000 työntekijää.

EADS omistaa 27 prosentin osuuden suomalaisesta Patriasta. Myös Cassidianilla on toimintaa maassamme.

 

Lue myös: