Yhdysvallat koelaukaisi hypersooniseen yli 5 Machin nopeuteen yltävän HAWC-ohjuksen

HAWC_1Raytheon ja Northrop Grumman ovat suorittaneet onnistuneen koelaukaisun hypersooniseen nopeuteen yltävällä ns. scramjet eli yliäänipatoputkimoottorilla varustetulla ohjuksella, joka lentää yli viiden Machin nopeudella.

Raytheon Technologies ja Northrop Grumman ovat syyskuussa 2021 suorittaneet ensimmäisen koelennon DARPA:n (Defense Advanced Research Projects Agency) ja Yhdysvaltain ilmavoimien kanssa hankkeessa, jossa kehitetään hypersoonisia aseita. Koelento suoritettiin yliäänipatoputkimoottorilla varustetulla HAWC-konseptiohjuksella (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept).

Raytheon_hypersonic_missileTulevaisuuden taistelukentille on tulossa paljon erilaista uutta teknologiaa, joista yksi on hypersooniset aseet. Kyseisellä nopeusalueella tarkoitetaan yli viiden ja alle 10 Machin nopeutta.

"Tämä on historiallinen hetki. Menestyksekäs koelento avaa tietä kohti kohtuuhintaista pitkän kantaman hypersoonista järjestelmää, joka vahvistaa kansallista turvallisuutta. Koelento osoittaa, että voimme toimittaa ensimmäisen operatiivisen hypersoonisen scramjetin", sanoi  Raytheon Missiles & Defensen kehittyneistä teknologioista vastaava apulaisjohtaja Colin Whelan.

Koelennolla Raytheonin valmistama HAWC-ohjus oli kiinnitettynä lentokoneen siipeen, josta se pudotettiin lentoon. Ohjuksen rakettimoottori käynnistyi vain sekunteja myöhemmin ja kiihdytti ohjuksen ylisooniselle nopeusalueelle. Tätä seurasi Northrop Grummanin uuden scramjet-moottorin käynnistäminen, joka avulla HAWC saavutti hypersoonisen nopeuden. Koelennolla varmistettiin HAWC:n rungon sekä työntövoimajärjestelmän toimivuus hypersoonisella nopeusalueella lennettäessä.

Scramjet-moottori hyödyntää kovaa lentonopeutta ja puristaa sisääntulevan ilman palokammioon yhdistäen sen hiilivetypolttoaineen kanssa saavuttaakseen hypersoonisen lennon. Scramjetin kehittämistä ovat tukeneet aiemmat hankkeet kuten X-30 National Aero-Space Plane (NASP), NASA:n X-43 ja Yhdysvaltain ilmavoimien X-51 Waverider.

HAWC_2HAWC:n ohjus yltää valmistajan mukaan viiden Machin nopeudelle eli viisinkertaiselle äänennopeudelle. Tällaisella nopeudella lentävä ohjus saavuttaa kohteensa merkittävästi nopeammin verrattuna perinteisiin ohjuksiin. Hypersoonisen ohjuksen kineettinen energia on merkittävä tuhovoima jopa ilman räjähdekärkeä.

Nopeutensa avulla hypersooniset järjestelmät voivat läpäistä vastapuolen puolustusjärjestelmät. Niiden havaitsemiseksi on jo kehitteillä uudenlaista tutkateknologiaa.

Raytheon Technologies ja Northrop Grumman kertovat olevansa aikataulussa hypersoonisen prototyyppijärjestelmän toimittamisessa Yhdysvaltain puolustushallinnolle. MH

Lue myös: