Suomi-satelliitti on kuvannut myös Suomen

VIIRS_suominet_nasaNapojen kautta maapalloa kiertävä NASA:n Suomi-satelliitti laukaistiin avaruuteen viime vuoden lokakuussa. Se on tuottanut huikeita maapallokuvia, jotka on koostettu vain 824 kilometrin korkeudella otetuista lukuisista ruuduista. Uusin niistä on yönäkymä, "Black Marble". Otoksia on verrattu Apollo 17 -lennolla tallennettuun ensimmäiseen täydelliseen kuvaan planeetastamme. Toki Suomi on ikuistanut myös Suomen.

NASA nimesi alunperin National Polar-orbiting Operational Environmental Satellite System Preparatory Projectina tunnetun, jo kiertoradalla olevan tutkimussatelliittinsa Verner E. Suomen mukaan tammikuussa 2012. Nyt sen nimi on Suomi National Polar-orbiting Partnership.

verner_suomi_1985_nasaProfessori Suomi (1915-1995) työskenteli pitkään Wisconsinin yliopistossa satelliittimeteorologian parissa. Hän kehitti jo 60-luvun puolivälissä ensimmäisen sääsatellittikameran. Verner Suomen vanhemmat olivat lähteneet Suomesta siirtolaisiksi Yhdysvaltoihin viime vuosisadan alussa.

Suomi NPP laukaistiin Delta II -kantoraketilla 28. lokakuuta 2011 Vandenbergin lentotukikohdasta Kaliforniasta. Se kiertää maapalloa 14 kertaa vuorokaudessa napojen kautta kulkevilla radoilla. Suomi NPP:n  arvioidaan pysyvän avaruudessa viitisen vuotta.

Satelliitissa on mm. Raytheonin valmistama VIIRS-laite (Visible Infrared Imager Radiometer Suite), joka tuottaa tietoa globaalista säätilasta. Se on väliporras jopa 30 vuotta sitten lähetettyjen satelliittien teknologian ja tulevien järjestelmien välillä.

suomnet_sat_nasaVIIRS kerääkin useilla näkyvän valon ja infrapuna-alueen sensoreillaan tällä hetkellä tarkinta materiaalia globaalien sääennustusten perustaksi.

Samalla sillä pystytään luomaan upeita koko planeettaamme esittäviä kuvia. Ne koostetaan vain 824 kilometrin kiertoradalla tallennetuista tiedostoista.

Kuvankäsittelyn avulla kuudella eri kierroksella otettuja kuvia yhdistämällä saadaan näkökulma, joka vastaa 12 743 kilometrin päässä valotettua filmiruutua. Vertailuna: kansainvälinen avaruusasema kiertää maata 300 - 400 kilometrin korkeudella.

suomi_viirs_nasaJokainen Suomen ottama kuvajono on 3000 kilometriä leveä. Oikeat värit kuviin saadaan yhdistämällä kolmella eri aallonpituudella otettuja mustavalkoisia infrapunakuvia.

Suomi-satelliitti nousi yleiseen tietouteen, kun sen tuottamasta materiaalista edellä kuvatulla menetelmällä koostettu Blue Marble -kuva julkaistiin tammikuussa 2012 ja sai valtaisan nettisuosion.

Se on tähän asti tarkin julkaistu digitaaliajan kuva koko planeetastamme avaruudesta nähtynä. Nimensä se sai Apollo 17 -astronauttien 1972 ottamasta vastaavasta kuvasta, jossa näkyi sininen maapallo vasten avaruuden tyhjyyttä. Heidän mielestään se näytti siniseltä marmorikuulalta (Blue Marble).

Sillloin kyseessä oli aito 70 mm filmiruutu, joka valotettiin 45 000 kilometrin päässä planeetastamme. NASA on julkaissut 2002 ja 2005 useita Blue Marble -näkymää jäljitteleviä kuvakoosteita satelliittimateriaalista.

VIIRSnet_26May2012_nasaEnsimmäisessä VIIRS-materiaalista tehdyssä koosteessa on ymmärrettävästi näkyvissä vain maapallon se puoli, jolla Yhdysvallat sijaitsee. Onneksi Suomi-satelliitin kuvista koottiin myös pohjoista napa-aluetta 26. toukokuuta 2012 esittävä "White Marble" (oikealla), jossa Suomikin on mukana.

Alkuperäisestä yli 30 megan hires-tiedostosta pystyy rajaamaan otsikkokuvan tarkan näkymän toukokuisesta Suomesta, jossa pilvijonot kutsuvat purjelentäjiä.

Suomi NPP:n uusin kuvakooste on saanut nimen "Black Marble", koska se esittää maan pimeää puolta - tai itse asiassa kuvankäsittelyn keinoin koko maapalloa. Siihen on koottu eri ajankohtina lokakuussa 2012 otettuja, pilvetöntä maata esittäviä ruutuja (klikkaa kuvia ja suurenna ne oikean alakulman nuolista).

maapallo_yo_viirs_nasa

Alla on linkki New Scientist -lehden laatimaan, vapaasti zoomattavaan versioon alkuperäisestä tiedostosta. Black Marblen valopisteet paljastavat mielenkiintoisella tavalla, minne sivilisaatiomme on maapallolla levittäytynyt. Suomi-satelliitin VIIRS-instrumentin tarkkuus riittää näyttämään myös merellä olevat öljynporauslautat. T.T.

 

Katso myös:

Zoomattava Black Marble -yönäkymä maapallosta Suomi-satelliitin kuvaamana: New Scientist

Arctic view maapallosta täydella resoluutiolla (huom: 32 megaa): NASA

Blue Marble ja muut Suomen kuvaamat näkymät maapallosta: NASA

Suomi National Polar-Orbiting Partnership -satelliitin kotisivu

Alkuperäinen The Blue Marble: Wikipedia

Verner E. Suomi: Wikipedia

(Huom: NASA:n nettipalvelut ovat artikkelin julkaisuhetkellä kovan kuormituksen alaisina Black Marble -kuvan saaman suuren julkisuuden takia):