Boom Supersonic rakentaa Overture-yliäänikoneita valmistavan tehtaan Pohjois-Carolinan Greensboroon

Overture_60kBoom Supersonic rakentaa Overture Superfactoryn Pohjois-Carolinan Greensboron Piedmont Triadin kansainväliselle lentokentälle. Uusi lentokonetehdas tulee sisältämään Overture-yliäänikoneiden loppukokoonpanolinjan, koelentotiloja sekä toimituskeskuksen.

Boom_NCarolina_1Piedmont Triadin kansainväliselle lentokentälle noin 26 hehtaarin kokoiselle alueelle nouseva Overture Superfactory tulee olemaan reilun 37 000 neliömetrin kokoinen. Tehtaan rakennustöiden on määrä alkaa vielä vuoden 2022 aikana. Aiemmin Overturen loppukokoonpanolaitoksen arvioitiin valmistuvan jo vuoden 2022 aikana.

Tuotanto Overture Superfactoryssa on määrä alkaa vuonna 2024. Hankkeen kerrotaan tuovan yli 1750 työpaikkaa Pohjois-Carolinaan vuoteen 2030 mennessä ja vuoteen 2032 mennessä työpaikkoja tulisi jo yli 2400.

Ensimmäisen Overture-yliäänikoneen on määrä valmistua vuonna 2025. Koelennolle sen on määrä nousta vuoden 2026 aikana. Ensimmäiset matkustajalennot Overturella lennetään arvioiden mukaan vuoteen 2029 mennessä.

Overture_matkustamoBoom Supersonicin mukaan 65-88 paikkainen Overture kykenee lentämään 100 prosenttiselle uusiutuvalla lentopolttoaineella. Sen odotetaan olevan ensimmäinen suuri matkustajakone, jolla on nollapäästöt heti käyttöönoton aikaan.

Overture lentää kaksi kertaa niin nopeasti kuin nykyiset nopeimmat matkustajakoneet. Overture voisi yhdistää yli 500 kaupunkiparia lähes puolet nykyistä lyhyemmällä lentoajalla ja matka Yhdysvalloista Eurooppaan taittuisi nopeudella 1,7 Machia reilussa kolmessa tunnissa.

RXB_1_revealOverture-matkustajakonetta kehittävä Boom Supersonic esitteli lokakuussa 2020 XB-1 -koelentokoneen, jolla tavoitellaan jopa 2,2 Machin nopeutta. Koelentokone voi käyttää uusiutuvaa polttoainetta jopa 80 prosentin  seoksella.

XB-1:n oli alunperin määrä lentää ensimmäisen kerran vuoden 2021 aikana. Toistaiseksi koelentokoneella on tehty vasta General Electric J85-15 -moottoreiden koekäyttöjä. Koelentojen on määrä käynnistyä vuoden 2022 aikana.

Overturet_rampillaKaikkiaan Boom Supersonic on saanut Overturesta tilauksia ja optioita 70 koneen verran. Mukana on tilauksia ja niiden optioita United Airlinesilta ja Japan Airlinesilta 14 miljardin dollarin edestä. Boom Supersonic työskentelee myös Yhdysvaltain ilmavoimien kanssa hallinnolle soveltuvan Overture-version osalta. MH

 Lue myös: