EU ei hyväksy Airberlinin ja Lufthansan kauppoja Nikin osalta - yhtiö haetaan konkurssiin

Euroopan kilpailuviranomaiset eivät hyväksy AirBerlinin ja Lufthansan välistä kauppaa NIKI Luftfahrt GmbH:n osalta. Niki oli määrä sulauttaa Eurowingsiin mutta kauppojen kaatuessa yhtiölle ei enää olekaan ostajaa.

Lufthansa kertoo tehneensä merkittävän vastaantulon Euroopan kilpailuviranomaiselle suunnitelluista kaupoista AirBerlinin konkurssin seurauksena. Kilpailuviranomainen on ilmoittanut Luthansalle, ette se ei hyväksy Nikin ostoa ja integrointia Eurowingsiin vaikka Lufthansa on tarjonnut luopuvansa merkittävästä määrästä lähtö- ja saapumisslotteja.

Kilpailuviranomaisen kannan seurauksena Lufthansa ei enää havittele Nikin integroimista Eurowingsiin. Sen sijaan kauppa aiotaan edelleen toteuttaa Luftfahrtgesellschaft Walterin (LGW) osalta. Lufthansa jätti uuden ehdotuksensa ensimmäisen vaiheen yhdistymishankkeista 13. joulukuuta.

AB_EW_LH_tailsVastoinkäymisestä huolimatta Lufthansa-konserni aikoo kasvattaa Eurowings-konsernin toimintaa merkittävästi. Niki kauppoihin varattu summa aiotaan käyttää markkinaosuuksien ottamiseen yhtiön operointialueelta.

"Niki-kauppojen epäonnistuminen ja Niki Luftfahrt GmbH:n konkurssi olisi voitu välttää. Euroopan komission kanta on käsittämätön", kommentoi AirBerliniä edustava Frank Kebekus.

Lufthansa oli ainoa toimija, joka AirBerlinin mukaan teki hyväksyttävän tarjouksen Nikistä. Se tarjosi ratkaisun myös monimutkaisiin järjestelyihin joihin liittyi TUI:n 14 wetlease-konetta sekä erinäiset Etihad Airwaysin vaatimukset.

Euroopan komission ensimmäisten huolenilmausten seurauksena AirBerlin oli uudelleen yhteydessä muihin potentiaalisiin osapuoliin IAG:hen ja Thomas Cook -yhteenliittymään. IAG ilmoitti ettei se ole enää kiinnostunut ostamaan Nikiä. Yhteydenotto Thomas Cookin suuntaan ei myöskään tuonut elinkelpoisia vaihtoehtoja.

AirBerlin kummastelee komission toimintaa, koska se tiesi ettei Nikille ole vaihtoehtoisia ostajia. Seuraavia askelia aiotaankin harkita tarkkaan mutta Niki ajautuu konkurssiin. Sen myötä markkinoilta katoaa kapasiteettia ja lentoyhtiö yhdessä yössä, jonka seurauksena kilpailua on entistä vähemmän.

NIKI Luftfahrt GmbH:n lennot IATA-koodilla HG päättyvät 14. joulukuuta 2017. Matkustajien tulee Nikin lausunnon mukaan olla yhteydessä suoraan matkanjärjestäjään. Useat lentoyhtiöt selvittelevät Nikin mukaan ratkaisuja kuljettaakseen matkustajia takaisin kotiin kohteista Saksasta, Itävallasta ja Sveitsistä.

Lue myös: