EU ja Ukraina solmivat Open Skies -sopimuksen - lentoliikenne Ukrainaan vapautuu

EU_flags_1Euroopan unioni ja Ukraina allekirjoittivat 12. lokauuta kattavan lentoliikennesopimuksen mahdollistaen yhteisen ilmailualueen. Sopimus perustuu yhteisiin tiukkoihin normeihin lentoturvallisuuden, ilmailun turvaamisen ja ilmaliikenteen hallinnan kaltaisilla tärkeillä aloilla. Sopimus helpottaa markkinoille pääsyä ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia molempien osapuolten kuluttajille ja lentoyhtiöille.

Ukraina on yhä tärkeämpi ilmailumarkkina EU:lle, sillä se oli vuonna 2019 kolmanneksitoista suurin EU:n ulkopuolinen markkina 9,8 miljoonalla matkustajalla. Matkustajalentoliikenne sekä Ukrainan ja EU:n välinen rahtiliikenne ovat lisääntyneet tasaisesti viime vuosina. Tämä suuntaus keskeytyi vasta covid-19 -kriisin aikana.

Sopimuksella pyritään avaamaan asteittain osapuolten ilmailumarkkinat ja integroimaan Ukraina laajempaan Euroopan yhteiseen ilmailualueeseen. Ukraina jatkaa lainsäädäntönsä yhdenmukaistamista EU:n ilmailualan sääntöjen ja normien kanssa sellaisilla aloilla kuin lentoturvallisuus, ilmaliikenteen hallinta, ilmailun turvaaminen, ympäristö, taloudellinen sääntely, kilpailu, kuluttajansuoja ja sosiaaliset näkökohdat.

Sopimuksen odotetaan tarjoavan molemmille osapuolille uusia lentoliikennemahdollisuuksia, lisää suoria yhteyksiä ja taloudellista hyötyä.

Jatkossa kaikki EU:n lentoyhtiöt voivat liikennöidä suoria lentoja mistä tahansa EU:sta mille tahansa Ukrainan lentoasemalle, ja ukrainalaiset lentoyhtiöt voivat tehdä samoin päinvastaiseen suuntaan.

Vastavuoroisesti kaikki Ukrainan ja EU:n välisiä lentoja koskevat rajoitukset poistetaan ja avointa ja reilua kilpailua koskevat määräykset takaavat tasapuoliset toimintaedellytykset.

Sopimus helpottaa ihmisten välisiä yhteyksiä ja lisää kaupallisia mahdollisuuksia ja kauppaa EU:n ja Ukrainan välillä. Se on myös arvokas väline EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanossa ja erityisesti pitkälle menevän ja laaja-alaisen vapaakauppa-alueen toteuttamisessa.

Vaikka molempien osapuolten on vielä ratifioitava sopimus ennen kuin se tulee virallisesti voimaan, sitä aletaan soveltaa 12. lokakuuta tapahtuneesta allekirjoittamisesta alkaen.

Ukrainalaisyhtiöistä Ukraine International Airlines on ennen pandemiaa lentänyt Kiovan ja Helsinki-Vantaan välillä. Yhtiön laivastossa on nelisenkymmentä länsimaissa valmistettua Boeing 737, 777 ja Embraer 190/195 -lentokonetta. Myös ukrainalaiset halpalentoyhtiöt SkyUp Airlines ja Bees Airline ovat lentäneet Suomeen kuljettaen kausityöntekijöitä.

Uusi sopimus päästää eurooppalaiset halpalentoyhtiöt Ukrainan markkinoille ja tuo ukrainalaismatkustajille oikeuksia mm. lentojen viivästymiskorvauksiin.

Päivitys 15.10. kello 10.47: Lisätty maininta SkyUp Airlinesista ja Bees Airlinesta.