Ilmavoimien valmiusyksikkö läpäisi NATO-arvioinnin

taceval1_net_ilmavoimatIlmavoimien kansainvälinen valmiusyksikkö, johon kuuluu noin 250 sotilasta ja kuusi F/A-18 Hornet -hävittäjää, on päättyvällä viikolla suorittanut erittäin vaativan Naton toteuttaman arvioinnin. Vuonna 2009 valmiusyksikkö selvisi Saksassa samankaltaisesta arvioinnista ensimmäisenä puolustusliiton ulkopuolisena ilmavoimayksikkönä.

haglund_rovaniemi_plm"Arvioinnin opit palvelevat täysimääräisesti Suomen puolustuskyvyn kehittämistä ja ovat samalla osoitus Suomen ilmapuolustuksen korkeasta kansainvälisestä tasosta", toteaa puolustusministeri Carl Haglund.

Evaluointi tehtiin Suomessa ja sen toteutti noin 100 Naton arvioijaa.

"Arviointi on osoitus puolustuksemme suorituskyvystä ja henkilöstön korkeasta osaamisesta", kiittää Haglund.

"Ottaen huomioon, että arviointi ja siihen valmistautuminen toteutettiin keskellä Ilmavoimien historian suurinta rakennemuutosta, ansaitsee se erityishuomion", toteaa ministeri Haglund.

taceval4_net_ilmavoimat"Puolustuksen kehittäminen on pitkäjänteistä työtä, eikä sitä laiminlyödä edes taloudellisesti vaikeina aikoina", hän muistuttaa.

Ilmavoimien kansainvälisen valmiusyksikön arviointi ja osallistuminen Naton nopean toiminnan joukkojen (NRF) täydentävään toimintaan 2014 on jatkoa maavoimien erikoisoperaatio-osaston osallistumiselle tähän toimintaan kuluvana vuonna ja suojelun erikoisosaston osallistumiselle viime vuonna.

 

FRDF

Ilmavoimat ja NATO Response Force Pool 2014 -tehtävä:

  • Osallistuminen kansainväliseen kriisinhallintaan on yksi puolustusvoimien lakisääteisistä tehtävistä. 
  • Yksikön käyttö kansainväliseen kriisinhallintatehtävään edellyttää Suomen kansallista, operaatiokohtaista päätöstä ja Naton neuvoston hyväksyntää.
  •  NRF-joukkopooliin ilmoittaminen on linjattu valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa.
  • Ilmavoimien kansainvälisen yksikön koulutus ja evaluointi tukee ja kehittää kotimaan puolustusta.
  • Suorituskyky todennetaan Naton TACEVAL-arviointiohjelmalla.
  • Operaatiossa yksikön tehtäviin voisi kuulua esimerkiksi lentokieltoalueen valvontaa sekä ilma-alusten ja alueiden suojausta.
  • Vuoden 2004 ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko antoi Ilmavoimille tehtäväksi luoda kyvyn osallistua valtionjohdon erillisellä päätöksellä kansainvälisiin sotilaallisiin kriisinhallintaoperaatioihin osana monikansallista lento-osastoa.
  • Suomen ilmavoimien kansainvälisen valmiusyksikön suorituskyky joukkopoolissa on neljän lentävän koneen parvi varakoneineen sekä enintään 250 henkilöä 60 vuorokauden valmiudessa

 

Lue myös: