Kaksi US Navyn Boeing EA-18G Growleria saapuu Ilmavoimat 100 -lentonäytökseen

SH_Growler_front_1Boeing ja US Navy esittelevät elektroniseen sodankäyntiin erikoistuneen EA-18G Growler -koneen ensimmäistä kertaa Suomessa. Growler nähdään Tikkakosken taivaalla ja osana Ilmavoimat 100 vuotta -juhlalentonäytöksen maanäyttelyä 16.-17. kesäkuuta.

EA-18 Growler on Boeing F/A-18E/F Super Hornet -hävittäjän erikoisversio. Se puolestaan on Suomenkin Ilmavoimien käyttämän McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18A/B/C/D -koneen seuraaja. Vaikka tyypit muistuttavat toisiaan, Super Hornet on huomattavasti suurempi ja käytännössä eri kone.

”Suomen Ilmavoimat on Boeingin pitkäaikainen kumppani ja odotamme Ilmavoimien sadan vuoden historian juhlimista yhdessä”, sanoo Gene Cunningham, Boeing Defense, Space & Securityn myynnistä vastaava johtaja.

Boeing_Gene_Cunningham”Tavoitteenamme on jatkaa tätä kumppanuutta tulevaisuudessa F/A-18 Super Hornetilla", jatkaa Cunningham.

Kaksi lentonäytöksessä esillä olevaa EA-18G Growleria tulevat Yhdysvaltain laivaston Whidbey Islandin lentotukikohdasta (Electronic Attack Squadron VAQ-129) Washingtonin osavaltiosta.

Growler on F/A-18F Super Hornetin elektroniseen sodankäyntiin ja taktiseen häirintään erikoistunut versio, ja kriittinen osa Yhdysvaltain asevoimien ja sen liittolaisten puolustusta eri puolilla maailmaa.

SH_Growler_1Growlerin suorituskyky mahdollistaa, että laivue saavuttaa kohteensa tulematta havaituksi. Se on amerikkalaisvalmistajan mukaan maailman edistynein ja tällä hetkellä ainoa tuotannossa oleva, elektronista sodankäyntiä varten kehitetty hävittäjä. 

Boeing tarjoaa F/A-18/E/F Super Hornet-monitoimihävittäjää Suomen HX-hankkeeseen, jossa korvataan nykyinen Ilmavoimien F/A-18C/D Hornet -kalusto.

SH_front_1Super Hornetista valmistetaan US Navylle ns. Block III -versiota, jossa on mm. uudistettu ohjaamo ja siiven yläpuoliset lisäpolttoainesäiliöt. Myös Kuwait on tilannut kyseisiä hävittäjiä (Boeingin F/A-18 Super Hornet -kauppa Kuwaitiin nytkähti eteenpäin).

Nykykoneiden elinkaari jatkuu lisäksi 6000 lentotunnista vähintään 9000 lentotuntiin. Boeing on väläytellyt Super Hornetille jopa yli 10 000 lentotunnin kestävyyttä ja koneen elinkaaren kerrotaan jatkuvan pitkälle 2040-luvulle. Lue uutisemme aiheesta: Boeing F/A-18 Super Hornetin elinkaari jatkuu - Block III -päivityksiä US Navylle.

Samainen uudistettu Block III Super Hornet olisi tarjolla myös Suomen Ilmavoimille.

KAS_SHNUS Navyn Super Hornetit vierailivat Suomessa edellisen kerran kesän 2017 Kaivopuiston ja Seinäjoen lentonäytöksissä. Tuolloin F/A-18E ja F/A-18F -hävittäjät vierailivat myös Ilmavoimien Pirkkalan tukikohdassa.

Suomen HX-hävittäjähankkeeseen osallistuvat valmistajat Boeing (F/A-18 Super Hornet),  Lockheed Martin (F-35 Lightning II), Dassault (Rafale), BAE Systems (Eurofighter) ja Saab (JAS 39 Gripen E) ovat kaikki mukana omilla osastoillaan Ilmavoimat 100 -lentonäytöksessä.

 Lentonäytösosuudessa ovat mukana Boeingin Growlerin lisäksi JAS 39 C Gripen Eurofighter Typhoon ja Rafale. Lockheed Martin tuo paikalle täysikokoisen mallin F-35-koneesta.

ilmav_100_lentonaytos_logoSuomen Ilmailuliiton järjestelyvastuulla oleva Ilmavoimat 100 -lentonäytös järjestetään Jyväskylän Tikkakosken lentoasemalla 16.–17. kesäkuuta 2018.

Lentonäytösohjelma etenee historiasta nykypäivään. Lento-ohjelman lisäksi tapahtumaan on luvassa laaja maanäyttely. Lentonäytös järjestetään yhteistyössä Keski-Suomen Ilmailijoiden kanssa.

 Lue myös aiemmat Ilmavoimat 100 -lentonäytöstä koskevat uutisemme: