Kuumailmapallojen Sky Orchestra Helsingin Juhlaviikkojen avajaisten yllä

Kuumailmapallot_Kaivarissa_1Kuuden kuumailmapallon Sky Orcherstra -performanssi lensi perjantai-iltana 16. elokuuta Helsingin yllä. Se liittyi Kauppatorilla Helsingin Juhlaviikot avanneeseen Kaupunkitorvet-tapahtumaan. Tuulinen ilta myöhästytti starttia puolella tunnilla ja yksi aiotuista seitsemästä pallosta jäi maahan.

Tapahtuman organisoi Linnan Pallo. Mukana oli myös pallopilotti Pete Dalby sekä musiikin mahdollistavasta tekniikasta vastaava henkilöstö Englannista. Kuumailmapalloista viisi oli Suomen rekisterissä ja kaksi tuli Englannista. Osallistuneissa paloissa ei ollut sponsorien mainoksia.

Miehistöt kokoontuivat kello 17 jälkeen Merikadun puistoon arvioimaan tuuliolosuhteita. Suunta oli sopiva Kauppatorin ylittävälle lennolle, mutta voimakkuus herätti huolta. Esitysaika oli kello 19.30, joten lentoonlähdön piti tapahtua 19.25.

Kuumailmapallot_Kaivarissa_3Pallokunnat saivat kukin kaksi kovaäänispakettia, jotka kiinnitettiin koreihin joustavasti. Lisäksi Sky Orchestra -varustukseen kuului laukkuun pakatut akku, vahvistin ja pieni MP3-soitin, jolta musiikki tuli.

Jokainen seitsemästä pallosta sai oman sävelkulkunsa. Ne oli ajastettu soittimiin niin, että säveltäjän suunnittelema kokonaisuus toteutui. Sky Orchestra on englantilaisen Luke Jerramin luomus. Christof Schlägerin 17 minuutin teos pyöri luupissa soittimissa, joten musiikki voi jatkua halutun ajan.

Helsingin alueella lentämisessä on omat niksinsä Helsinki-Vantaan lähestymisalueen takia. Kaikki pallot oli esimerkiksi varustettu transpondereilla eli lennonjohdolle kohteen sijainnin näyttävillä tutkavastaajilla. Niille pallokunnat saivat lennonjohdolta yksilölliset koodinsa kello 19.00.

Kuumailmapallot_Kaivarissa_5Sää oli kuitenkin edelleen tuulinen ja pilottipalaveri päätti pieniä luotainpalloja lähetettyään ja niiden lentoratoja tarkkailtuaan siirtää suosiolla starttia myöhemmäksi.

Auringon laskiessa kohti horisonttia tuuli vihdoin tyyntyi niin, että turvallinen lentäminen oli mahdollista. Palloja alettiin kylmätäyttää puhaltimilla kello 19.30 jälkeen. Polttimilla tehdyn kuumatäytön jälkeen ne nousivat ilmaan hieman ennen kahdeksaa.

Kuumailmapallojen startissa porrastus ei aivan mennyt nappiin, koska puuskat haittasivat joidenkin pallojen täyttöä ja kaikki eivät siten olleet valmiina lentoonlähtöön yhtäaikaa. Yksi pallo keskeytti pystytyksen, koska sen pilotti oli hieman kokemattomampi.

Kuusi ilmaan noussutta värikästä kuumailmapalloa kuitenkin kohosivat komeasti Kaivopuiston kattojen ylle Sky Orchestra -musiikin soidessa. Ne suuntasivat tuulen mukana suunnitellusti kohti Eteläsatamaa.

skyorchestra1_helsinginjuhlaviikotSiellä kuumailmapallot liittyivät saksalaisen Christof Schlägerin Helsinkiä varten rakentamiin kaupunkitorviin, jotka kajauttivat juhlan alkaneeksi Kauppatorilla. Taiteilija on säveltänyt tilausteoksen noin 130 ”sumusireenille”. Torvikonserttiin osallistuu myös Eteläsatamassa pyörähtänyt jäänmurtaja Urho.

Nettikommenttien perusteella esitys ihastutti katsojia, joita oli kerääntynyt runsaasti Eteläsataman rannoille, Kauppatorille ja Katajanokalle. Lennon jälkeen palloarmada laskeutui tuuliolosuhteiden takia alkuperäisen kohteen eli Malmin lentoaseman sijasta Sipoon Söderkullaan. ++

Kuumailmapallot_Kaivarissa_4

Kuumailmapallot_Kaivarissa_7

Kuumailmapallot_Kaivarissa_6

Kuumailmapallot_Kaivarissa_2

Lue myös: