Latvia ampui menestyksellisesti uuden sukupolven RBS 70 NG -ilmatorjuntaohjuksia

latvia_rbs70_saabLatvian ilmavoimat on suorittanut koeammutoja Saab RBS 70- sekä uuden sukupolven RBS 70 NG -ilmatorjuntaohjusjärjestelmillä. Ne tapahtuivat kesäkuussa Latvian Skedessä järjestetyn Baltic Zenith 2016 -ilmapuolustusharjoituksen yhteydessä.

Harjoituksen yhtenä tarkoituksena oli kouluttaa sotilaita RBS 70 -ilmatorjuntaohjusjärjestelmän (Robotsystem 70) käytössä käytännönläheisten ampumisharjoitusten kautta. Baltic Zenith järjestettiin 13.–18. kesäkuuta Skeden ampuma- ja harjoitusalueella Itämeren rannalla.

Harjoitukseen osallistui noin 90 sotilasta ja kansalliskaartilaista Latvian ilmavoimista ja kansalliskaartin 17. ilmapuolustuspataljoonasta, Mukana oli myös Liettuan asevoimien sotilaita.

Ammunnat sujuivat hyvin niin käyttäjien kuin Saabin ja sen RBS 70- ja RBS 70 NG -järjestelmienkin osalta. Yhtiön mukaan tulokset olivat vaikuttavia ja yhteistoiminta sujuvaa.

“Meillä oli erinomainen viikko latvialaisten ja liettualaisten kanssa, jotka ovat molemmat Saabin erittäin tärkeitä asiakkaita. Käyttäjät osuivat onnistuneesti ilmakohteisiin ja jo muutaman tunnin harjoittelun jälkeen he kykenivät tuhoamaan kohteet myös uudella RBS 70 NG -järjestelmällä”, sanoo Michael Höglund, Saab Dynamicsin ohjusliiketoimintayksikön myynti- ja markkinointijohtaja.

Latvian lentotukikohdan ilmapuolustuslennoston ampumisharjoituksia on järjestetty Skeden ampuma- ja harjoitusalueella jo vuodesta 2002.

Saabin lyhyen kantaman RBS 70 NG VSHORAD -järjestelmään on integroitu all-target-suorituskyky, joka on kehitetty kaikkein vaativimpiin ilmapuolustustaistelutilanteisiin. Ohjus seuraa laukaisulaitteen lähettämää lasersädettä maaliinsa.

Suomessa RBS 70 -ohjus on käytössä ASRAD-ohjusjärjestelmässä (ITO 05 / ITO 05M). Se on sijoitettu Unimog-maastokuorma-auton lavalle. Käytössä on myös vastaava kannettava laukaisulaite luin Latviassa. T.T.