Lennokkipoika sodassa -dokumentti saa ensi-iltansa Suomen Ilmailumuseon lennokkipäivässä

Olavi_LumesSuomen Ilmailumuseon perinteinen lennokkipäivä järjestetään 24. syyskuuta. Erityisesti lennokkiharrastajien tapahtuman teemana on lennokkitoiminnan monipuolisuus. Lennokkipäivä siirtyy tuolloin myös valkokankaalle, kun päivän aikana ensi-iltansa saa dokumentti Lennokkipoika sodassa. Se kertoo Lentokapteeni Olavi ” Luce” Lumeksesta.

Olavi Lumes on yksi merkittävimpiä henkilöitä Suomen harrasteilmailupiireissä. Dokumentti käsittelee laajalti Lumeksen elämää sekä ilmailuharrastusta, aina jatkosodan ajalta tähän päivään.

Helsingissä vuonna 1924 syntynyt Olavi "Luce" Lumes (entinen Lucenius) on toiminut 70 vuotta aktiivisesti ja ansioituneesti suomalaisen nuorisotoiminnan hyväksi. Hänet tunnetaan erityisesti toiminnastaan lennokkitoiminnan edistämiseksi. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi Lumekselle lentokapteenin arvonimen vuonna 2014.

KYI_6Nykyisin jo 92-vuotias Olavi Lumes hoitaa edelleen vuonna 1955 perustamaansa Suomen Lennokki -yritystä. Kyseessä on lennokkitarvikeliike, joka rakennussarjojen maahantuonnin ja myynnin ohella järjestetää myös lennokkikilpailuja sekä kurssitoimintaa.

Kuvassa vasemmalla Lumes vierailee Kolmen yön ihme -näyttelyn avajaisissa helmikuussa 2014.

Olavi Lumes on myös merkittävällä tavalla ollut kartuttamassa Suomen Ilmailumuseon lennokki- ja purjelentokokoelmia. Hänen johdollaan on pelastettu museon kokoelmiin yli 20 purje-, rinneliito- ja liitolentokonetta sekä yli 100 lennokkia ja merkittävä määrä lennokkitoimintaan kuuluvia tarvikkeita.

Vuonna 2016 on Suomen Lennokin tuotevalikoimassa on mm. kaksitoista erilaista perussiipiliidokkia pienestä Vampista aina kärkiväliltään 178-senttiseen OH-2000-lennokkiin. Lennokkien vakiovaruste, solumuovinen perussiipi, on suunniteltu kodin, koulun ja kerhon tekniseen askarteluun ja helpottaa lennokin rakentamista.

Lennokkipoika sodassa -dokumentissa käydään läpi laajasti Suomen harrasteilmailua, lennokeista purje- ja moottorilentoon. Dokumentin kuvaukset alkoivat marraskuussa 2015. Dokumentin on tuottanut ja ohjannut AirAction Oy, joka on erikoistunut radio-ohjattavalla kuvauskopterilla tehtäviin lähietäisyyden ilmakuvauksiin.

Lennokkipäivä Suomen Ilmailumuseolla lauantaina 24.9:
10.00 Museo ja Hawk-elämyskeskus avautuvat
10.00 Lennokkikerhot esittelevät toimintaansa museon aulassa
12.00 VERTICAL HOBBY 10 VUOTTA ILMASSA – Antti Lipasti
13.00 LENNOKKIPOIKA SODASSA -dokumenttielokuvan ensiesitys
14.00 Lennätystä!
17.00 Museo suljetaan, tapahtuma päättyy

Suomen lennokki

Lue myös muita Lentoposti.fi:n uutisia, jotka koskevat Olavi Lumesta::