Konsepti miehitetyn ja miehittämättömän ilma-aluksen yhteistyöstä, tietojen ja vaikutuskykyjen jakamiseksi luo uuden merkittävän ja voimakkaan suorituskyvyn. MUM-T:n käyttö laajentaa vaikutuskykyjä ja tiedonkulkemista johtamisjärjestelmiin läpi puolustushaarojen. Useat valmistajat Yhdysvalloissa ja Euroopassa kehittävät uusia ilmapuolustusratkaisuja, joissa on mukana juuri MUM-T -toimintaa eli hävittäjät lentävät siipimiehinään erilaisia autonomisia, vaikutuskykyisiä ja tekoälyä hyödyntäviä miehittämättömiä ilma-aluksia.
Tavoitteena on saada käyttöön UAS-järjestelmäperhe entistä alhaisemmilla operointikustannuksilla, kehittyneellä selviytymiskyvyllä ja pidemmällä toiminta-ajalla. Monitoimisten UAS-järjestelmien perheellä on tarkoitus saavuttaa halutut vaikutukset erilaisissa toimintaympäristöissä. Nykyisin käytössä olevat GlobalHawk, Predator ja Reaper UAS-järjestelmät eivät ole riittävän selviytymiskykyisiä taistelutilanteessa ja siihen halutaan muutos. Vastapuolella ei nykyisin tarvitse olla merkittäviäkään kykyjä pudottaakseen tällaisen ilma-aluksen. Näin on käynyt esimerkiksi GlobalHawkille Hormuzinsalmella, jossa Iran pudotti sellaisen vuonna 2019 ja Reaperille, jonka Jemen ampui alas aiemmin saman vuoden aikana.
USAF:n General Atomics MQ-9 Reaper -lennokit odotetaan korvattavan erilaisilla selviytymiskykyisillä ja todennäköisesti häiveteknologiaa hyödyntävillä UAS-järjestelmillä vuodesta 2030 lähtien. Eri valmistajat kuten Lockheed Martin, General Atomics ja Northrop Grumman kehittävät Yhdysvaltain ilmavoimille uusia kokonaisratkaisuja, jotka tulevat aikanaan myös muiden toimijoiden käyttöön. Lockheed Martinilla on vahva vuosikymmenten mittainen osaaminen häiveteknologiasta, jonka ympärille se kehittää nyt myös UAS-järjestelmiä tulevaisuuden taistelukentälle. Amerikkalaisvalmistaja esitteli omaa jo vuonna 2020 esiteltyä Next Generation UAS -lennokin konseptia Washington D.C.:ssä Lentoposti.fi:lle.
NGUAS on suunniteltu erityisesti ISR-toimintaan (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) eli tiedusteluun, valvontaan ja kohdevalvontaan. NGUAS voi siis kuljettaa laajaa tiedustelutarpeisiin soveltuvaa sensorikokonaisuutta.
Korkealla lentävä häiveteknologiaa hyödyntävä UAS kykenee merkittävän pitkiin operaatioihin taistelukentällä. Lockheed Martin kertoo lentävän siipensä toiminta-ajaksi jopa 10-12 tuntia. Koska tarvittavia vaikutuskykyjä ei välttämättä aina saada paikalle riittävän ripeästi kykenee tämä NGUAS tarpeen ilmetessä myös itse tuhoamaan kohteita. Se nimittäin kykenee kuljettamaan sisäistä asekuormaa F-35 -hävittäjän tavoin. Normaalitilanteessa käytetään kuitenkin muita vaikutuskykyjä omaa sijaintia paljastamatta.
Tällaisia parvia voisi käyttää risteilyohjusten tavoin kohteiden lamauttamiseen. Kyseessä olisi ainakin osittain kertakäyttöinen ilma-alus, jos sitä päädytään käyttämään koko suorituskyvyn eli vaanivan aseen (loitering munitions) osalta. Lopullinen tuotevalikoima tulee kuitenkin riippumaan pääasiakkaan tarpeista.
Suomi hankkii HX-hävittäjät osaksi kokonaispuolustusjärjestelmää aina 2060-luvulle saakka. Tuolloinen toimintaympäristö on hyvinkin erilainen kuin nykyisin, joten valittavan monitoimihävittäjäjärjestelmän kehityspotentiaali ja odotusarvot tulevaisuuden uhkakuviin vastaamiseksi ovat varmasti merkittävässä osassa päätöksenteossa. Kehitteillä oleva Lockheed Martinin MUM-T -ratkaisu ja siihen liittyvät miehittämättömät NGUAS ilma-alukset eivät ole mukana Suomelle annetussa BAFO-tarjouksessa (Best And Final Offer). Se voisi kuitenkin olla mahdollinen tulevaisuuden hankintakokonaisuus suorituskyvyn ylläpitämiseksi. Lockheed Martinin tavoin myös toinen amerikkalaisvalmistaja Boeing on kertonut kehitysvaiheessa olevan MUM-T -ratkaisunsa olevan mahdollinen tulevaisuuden suorituskykyoptio Suomelle.
Puolustusvoimat saa tutkimusyhteistyöstä ymmärrystä miehittämättömän ilmailun kehityksestä ja pääsee kokeilemaan sekä arvioimaan miehittämättömien ja miehitettyjen ilma-alusten yhteistoimintaa suomalaisissa olosuhteissa. Testejä suoritetaan mm. amerikkalaisvalmisteisella MQ-9 Reaper -järjestelmällä. UAS-järjestelmien testaustoiminta jatkuu Suomessa lähivuosien aikana suunnitelmallisesti. MH
|
|||