Puolustusministeri Niinistö tutustuu Bodøssä ACE 17 -lentotoimintaharjoitukseen

jussi_niinisto_facebookPuolustusministeri Jussi Niinistö vierailee Norjan Bodøssä tiistaina 30. toukokuuta. Vierailunsa aikana ministeri Niinistö tutustuu Ilmavoimien johtamaan monikansalliseen Arctic Challenge Exercise (ACE 17) -lentotoimintaharjoitukseen. Mukana harjoituksessa ovat myös Rovaniemen tukikohta Suomessa ja Luulajan Kallax Ruotsissa.

Puolustusministeri Niinistöllä on myös omakohtaista kokemusta sotilaslentämisestä. Vuonna 2015 hän pääsi Hornetin takapenkkiläisenä tutustumaan modernin monitoimihävittäjän suorituskykyyn (lue lisää linkistä jutun lopussa). Otsikkokuvassa puolustusministeri on vielä lentovarusteissa juuri lennolta palanneena.

Vuoden 2017 Arctic Challenge Exercise -harjoitus on jo kolmas Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimien yhdessä järjestämä ACE-harjoitus. Kesäkuun toiseen päivään asti jatkuvaan harjoitukseen osallistuu noin sata sotilasilma-alusta ja yli tuhat henkilöä yhdentoista maan asevoimista.

Lentotoiminta tapahtuu Norjan, Ruotsin ja Suomen alueelle ulottuvassa ilmatilassa Bodøn, Luulajan sekä Rovaniemen tukikohdista. Joka toinen vuosi järjestettävän harjoituksen johtovastuussa on tänä vuonna Suomen Ilmavoimat.

Harjoitus perustuu ilmavoimien pohjoismaiselle yhteisharjoittelulle, Cross Border Training (CBT), joka on osa pohjoismaista puolustusyhteistyötä (NORDEFCO). Suomi on tänä vuonna Nordefcon puheenjohtajamaa. T.T.

Lue myös: