Suomen johtama ACE 17 tuo jopa 90 sotilaskoneen operaatioita Pohjoiskalotin taivaalle

F15_hornet_ilmavoimatSuomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimat järjestävät 22. toukokuuta - 2. kesäkuuta monikansallisen Arctic Challenge Exercise 2017 -lentotoimintaharjoituksen. Maiden pohjoisosien ilmatilassa toimeenpantavaan ACE-17 -harjoitukseen osallistuu yli 100 ilma-alusta 12 maan asevoimista.

Vuoden 2017 Arctic Challenge Exercise on järjestyksessä kolmas Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimien yhdessä järjestämä ACE-lentotoimintaharjoitus. Vuodesta 2013 alkaen joka toinen vuosi järjestetyn harjoituksen johtovastuussa on tänä vuonna Suomen ilmavoimat, joka suunnittelee ja johtaa harjoituksen toimeenpanon. Lue lisää vuoden 2015 ACE-harjoituksesta linkeistä jutun lopussa.

ACE 17 antaa osallistujilleen mahdollisuuden harjoitella laajamittaista ilmaoperaation suunnittelua ja toimenpanoa todenmukaisessa toimintaympäristössä, jossa ovat mukana monipuolisesti nykyaikaisen ilmasodankäynnin erityyppiset ilma-alukset ja joukot.

Icelandpolicingnet_USAFACE-harjoitukset ovat osa vuonna 2009 alkanutta Suomen, Norjan ja Ruotsin välistä Cross Border Training -yhteistyötä (CBT). Maiden ilmavoimat järjestävät miltei viikoittain yhteisiä ilmataistelukoulutukseen keskittyviä lentokierroksia, joiden osallistujat toimivat maiden pohjoisosien kotitukikohdistaan käsin. Kustannustehokasta yhteisharjoittelun mallia voidaan soveltaa myös laajoihin lentotoimintaharjoituksiin.

Vuoden 2017 Arctic Challenge Exercise on eräs vuoden suurimmista lentotoimintaharjoituksista Euroopassa. Harjoitukseen osallistuu yli sata lentokonetta. Monitoimihävittäjien lisäksi mukana on kuljetus- ja yhteyskoneita, ilmatankkauskoneita (kuvassa yllä), valvonta- ja taistelunjohtokoneita sekä kuljetus- ja pelastushelikoptereita. 

F15_eagle_usafMukana on joukkoja Suomen, Norjan, Ruotsin, Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Ison-Britannian, Kanadan, Ranskan, Saksan, Sveitsin ja Yhdysvaltain asevoimista. Lisäksi harjoitukseen osallistuu Naton taistelunjohto ja valvontakonekalustoa (AWACS) sekä maassa toimivia joukkoja ja ilmatorjuntayksiköitä.

ACE 17:n päätukikohtina toimivat Norjan Bodø, Ruotsin Luulaja sekä Suomessa Rovaniemi. Harjoitusviikoilla lennetään maanantaista perjantaihin 2–3 lentokierrosta päivässä aikavälillä kello 9–18 Suomen aikaa (kello 8–17 Norjan ja Ruotsin aikaa).

ACE 17:n lentotoiminta-alue.

ILMAVE_ACE -17 toiminta-alueen kartta_20170130Harjoituksen lentotoiminta-alue sijoittuu Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosiin.  Käytössä ovat myös Rovajärven, Ruotsin Vidselin ja Norjan Setermoenin harjoitusalueet.  Rovajärvellä on ACE 17:n aikana käynnissä maavoimien Army North 17 -harjoitus, jonka koulutustoiminnassa hyödynnetään alueelle suuntautuvia ACE :n lentoja.

Lisäksi harjoitusjoukkojen lentotoimintaa suuntautuu Suomessa Lohtajan harjoitusalueelle, jossa on käynnissä samanaikaisesti Ilmapuolustusharjoitus 1/17.

Arctic Challenge Exercise 17:n lentokierroksiin voi osallistua enimmillään yhtäaikaisesti noin 90 ilma-alusta. Harjoituksen yhteydessä lennetään matalilla lentokorkeuksilla ja käytetään ilma-alusten omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja, jotka voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä. Yksittäisten lentokierrosten osana voidaan lentää yliäänilentoja.

Ilmavoimat jatkaa merkittävää kansainvälistä harjoitustoimintaa myös vuonna 2017

Lue Lentoposti.fi -juttuja ACE 15 -harjoituksesta: