Ultrakevyt SeaMax syöksyi mereen Espoon edustalla - ohjaaja menehtyi turmassa

Airmax_Seamax_wikimedia_RuthAS(päivittynyt 18.10) Ultrakevyt SeaMax M-22 -amfibiolentovene syöksyi mereen Espoon edustalla 2. elokuuta. Pelastustoimet käynnistyivät nopeasti mutta niistä huolimatta 38-vuotias mies menehtyi turmassa. Ohjaaja oli lähtenyt lennolle Pirkkalasta Espooseen.

Turmakone on nostettu merestä tutkittavaksi. Onnettomuustutkintakeskus vahvisti Lentoposti.fi:lle konetyypin olevan AirMax SeaMax M-22 -ultrakevyt amfibiolentovene.

OTKES suorittaa turmasta lyhyen tutkinnan. Tapahtumalla oli paljon silminnäkijöitä ja turvallisuustutkijoilla on käytössään video onnettomuudesta.

SeaMax M-22 on brasilialaisvalmisteinen. Konetyyppi teki ensilentonsa vuonna 2000. Suomen ilma-alusrekisterissä on puolenkymmentä tällaista ilma-alusta.

Konetyyppi voi toimia vedestä venemäisen runkonsa ansiosta. Siipien kärjissä on lentoveneille yleiset pienet stabiloivat ponttoonit. Työntöpotkurilla varustettu moottori on siiven yläpuolella. SeaMaxin laskutelineet taittuvat esiin rungosta maalta tapahtuvaa operointia varten.

Tapahtumien kulku

Meripelastuksen johtokeskus MRCC Helsinki (Maritime Rescue Co-ordination Centre) sai lauantaina 2. elokuuta kello 11.18 tiedon pienlentokoneen putoamisesta mereen Espoossa Haukilahden edustalla. MRCC käynnisti välittömästi etsinnät ja pelastustoimet alueella.

Tapahtumapaikalta tehdyn havainnon mukaan SeaMax oli lentänyt Haukilahden edustan merialueen yllä. Koneen ollessa matalalla lentokorkeudella se oli kaartoi ja syöksyi mereen.

Poliisin mukaan konetta ohjannut noin 38-vuotias tamperelaismies oli lähtenyt lennolle Tampere-Pirkkalan lentoasemalta.

SeaMax syöksyi matalalta jyrkällä kulmalla veteen. Kaksipaikkaisessa koneessa oli tapahtumahetkellä vain ohjaaja. Hän menehtyi onnettomuudessa elvytysyrityksistä huolimatta.

Meripelastustehtävään merellä osallistui Raja_AB412Rajavartiolaitoksen partioita Helsingin merivartioasemalta, pelastuslaitoksen maa- ja meriyksiköitä, Poliisin vene ja Suomen Meripelastusseuran veneyksikkö.

Ilmasta pelastustoimintaan osallistuivat Rajavartiolaitoksen päivystävä Agusta Bell AB412 -meripelastushelikopteri (arkistokuvassa) sekä FinnHEMS Eurocopter EC135 -lääkärikopteri.

MRCC Helsinki selvittää edelleen tapahtumien kulkua merialueella ja jatkaa etsintöjä mm. alueella olevan muun mahdollisen onnettomuuteen liittyvän materiaalin vuoksi.

Videolla SeaMaxin pahoin murskautunutta hylkyä nostetaan merestä: YLE Uutiset

Juttu uudesta MRCC-meripelastuskeskuksesta: