Ilmavoimat harjoittelee JASSM-ohjuksella Touho 17 -harjoituksessa - kovan laukaisu viivästyy

hornet_jassm_touho_1117_ilmavoimat_netIlmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien pitkän kantaman JASSM-rynnäkköohjuksen käyttöönotto lähestyy. Sen harjoitusversio on mukana Touho 17 -harjoituksessa marraskuussa. Ensimmäisen kovan JASSM-ohjuksen ammunnan arvoidaan tapahtuvan USA:ssa maaliskuussa 2018. Alunperin se piti tehdä ennen syksyä 2017.

Kun Hornetit 90-luvun alussa ostettiin Suomeen, niiden amerikkalaisesta F/A-18-tyyppimerkinnästä (Fighter/Attack) pudotettiin A-kirjain. Syynä oli se, että meille koneet hankittiin puhtaiksi torjuntahävittäjiksi.

Siksi merkinnäksi tuli F-18 Hornet. Sisäänrakennettuna oli kuitenkin kyky toimia monitoimihävittäjänä. Nyt se on otettu käyttöön.

Amerikkalainen Lockheed Martin AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) -risteilyohjus on osa ilmavoimien Hornetien kauaskantoista ilmasta maahan -täsmäaseistusta. Ilmasta-maahan -kyky integroitiin hävittäjiin osana vuosina 2010 - 2016 toteutetun MLU2 (Mid-Life Upgrade 2) -elinkaaripäivitystä.

Lue tarkemmin MLU2:n ilmasta-maahan vaikutuskyvystä esimerkiksi uutisestamme: Suomi mukaan Naton ilmasta-maahan täsmäaseiden tiedonvaihto- ja hankintayhteistyöhön.

Hornetiin valittu lyhyen, keskipitkän ja pitkän kantaman ilmasta maahan -aseistus antaa Ilmavoimille mahdollisuuden tukea kaikkien puolustushaarojen taistelua ilmamaalien torjunnan lisäksi myös pintamaaleihin suunnattavalla asevaikutuksella.

ILMAVE_HN JASSM MSV_20171108Nopeasti Hornetilla laukaisuasemaan liikuteltavalla kauaskantoisella täsmäaseistuksella on myös tärkeä merkitys potentiaalisen hyökkääjän toimintaa ennaltaehkäisevänä ja rajoittavana suorituskykynä.

JASSM-ohjuksen käyttöä ja käsittelyä on koulutettu vuoden 2017 aikana Ilmavoimien lentävälle ja lentotekniselle henkilöstölle sekä reserviläisille lukuisissa harjoituksissa ja koulutustilaisuuksissa.

JASSM esiteltiin ensimmäistä kertaa medialle Hornetiin ripustettuna lokakuussa Ruska 17 -harjoituksessa Rissalassa (lue lisää linkistä jutun lopussa).

Uusi ohjus on mukana koulutuksessa myös 6.–10. marraskuuta järjestettävässä Satakunnan lennoston Touho 17 -lentotoimintaharjoituksessa. Harjoituslennoilla Hornet-hävittäjät lentävät aseistettuna oikealta näyttävillä ja yhtä painavilla JASSM-harjoitusohjuksilla (Mass Simulation Vehicle). Niitä käytetään myös lentotekniselle henkilöstölle annettavaan maakäsittelykoulutukseen.

Harjoituksessa lennetään 4 - 5 Hornet-monitoimihävittäjällä ja Hawk-suihkuharjoituskoneella päivittäin kello 8 - 22 välisenä aikana. Lentotoiminta suuntautuu Pirkkalan tukikohdan läheisille harjoitusalueille.

Hornet JASSMlla varustettuna_smallerEnsimmäinen kovan JASSM-rynnäkköohjuksen ammunta suomalaisesta F/A-18C/D Hornetista tapahtuu tämänhetkisen arvion mukaan maaliskuussa 2018. Aiemmin ohjustyyppi on jo integroitu Australian F/A-18A/B Hornet -koneisiin

Koeammuntaa varten Ilmavoimien ohjaajista ja lentoteknisestä henkilöstöstä koostuva osasto siirtyy Yhdysvaltain merivoimien China Laken tukikohtaan Kaliforniaan. 

Koelaukaistava JASSM-ohjus ei kuitenkaan ole samanlainen, kuin tositilanteessa ammuttava ase olisi. Kyseessä on pienemmällä räjähteellä ja erinäisillä telemetriamittauslaitteilla varustettu ohjus.

Osaston käytössä on kaksi JASSM-integraatiotyötä varten keväällä 2016 Yhdysvaltoihin siirrettyä ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjää. Ne palaavat koeammunnan jälkeen kotimaahan.

Ilmavoimien mukaan JASSM-aseistus saadaan viivästyksestä huolimatta operatiiviseen käyttöön Hornet-kalustossa suunnitellussa aikataulussa. M.H. T.T.

Lue myös: