Inmarsat valmis tarjoamaan ilmaisen seurannan palvelunsa käyttäjille

satellite_inmarsatSatelliittiyhteyksiä tarjoava Inmarsat on ehdottanut ICAO:lle matkustajakoneiden paikannuspalvelua. Yhtiö olisi valmis tarjoamaan sen ilmaiseksi jo Inmarsat-yhteydellä varustetuille koneille. Ehdotus liittyy Malaysia Airlinesin koneen katoamisen jälkeen syntyneeseen keskusteluun reaaliaikaisesta seurannasta.

Noin 11 000 matkustajakonetta on varustettu Inmarsat-satelliittiyhteydellä. Yhtiön mukaan se tarkoittaa käytännössä sataa prosenttia pitkän matkan laajarunkolaivastosta. Lisäksi Inmarsat tarjoaa parannettua paikkatietoseurantaa.

Kolmas ehdotus on "musta laatikko pilvessä" -palvelu, jossa poikkeamatilanteissa kone lähettää lennontallentimien dataa satelliitin kautta määritellyille vastaanottajille. Datan lähettämisen laukaisijana voisi olla esimerkiksi poikkeaminen suunnitellulta reitiltä.

Inmarsat on vuodesta 1979 tarjonnut satelliittiensa kautta puhe- ja datayhteyksiä niin maalla, merellä kuin ilmassa. Satelliitit ovat ns. geostationäärisellä radalla päiväntasaajan yläpuolella. Siten maasta katsottuna ne näyttävät pysyvän paikallaan, koska satelliitit kiertävät maapalloa samalla nopeudella kuin se pyörii.

Lue myös: