Lennonjohtotornit esittäytyvät Helsinki-Vantaan valokuvanäyttelyssä

CarolynRusso_towers_1Art of the Airport Tower -valokuvanäyttely toi maailman kiinnostavimmat lennonjohtotornit keskelle Helsinki-Vantaata. Lentoasemalla jo vuodesta 2007 saakka toiminut vaihtuva valokuvanäyttely esittelee nyt ansioituneen valokuvaaja Carolyn Russon näkemyksiä lennonjohtotorneista. Russon valokuvataide on jo toisen kerran esillä Helsinki-Vantaalla.

Kesäkuun lopulla avautuneen näyttelyn takana on yhdysvaltalainen Smithsonian-instituutin valokuvaaja Carolyn Russo, joka on toiminut National Air and Space Museumin valokuvaajana ja ilmailuosaston asiantuntijana vuodesta 1988 alkaen.

Ajatus lennonjohtotornien kuvaamisesta heräsi vuonna 2006, kun Russo viimeisteli kirjaansa In Plane View: Abstractions of Flight ja kuvasi siihen lentokoneita. Kyseisen kirjan kuvia oli esillä Helsinki-Vantaan valokuvanäyttelyssä lokakuusta 2010 huhtikuulle 2011. Russo piipahti tuollon myös näyttelynsä avajaisissa, sillä hän oli Euroopan kiertueellaan kuvaamassa lennonjohtotorneja tulevaa Art of the Airport Tower -kirjaansa varten.

"Uuden kohteen saavuttaessaan lennonjohtotorni on usein ensimmäinen asia, jonka matkustaja näkee. Kukin torni kertoo ainutlaatuista ja tärkeää tarinaa kohteesta, lentoasemasta, sen yhteisöstä ja kulttuurista. Yhteen koottuna lennonjohtotornit ovat monen maan ja kulttuurin esitysalusta. Niillä on keskeinen rooli lentoliikenteessä, joka tuo ihmiset yhteen eri puolilta maailmaa", kertoo Russo.

CarolynRusso_towers_2Russo matkusti yli 20 maahan ja valokuvasi 85 historiallista ja nykyaikaista lennonjohtotornia uudenlaisista ja yllättävistä kulmista. Kuvista syntyi lennonjohtotorneja arkkitehtuurisessa ja kulttuurisessa valossa tarkasteleva kirja Art of the Airport Tower.

Näyttelyn valokuvat heijastavat paitsi lennonjohtotornien keskeistä ja tärkeää roolia ilmailussa, myös arkkitehtuurisia, kulttuurisia ja teknologisia ilmentymiä. Näyttely koostuu kahdeksasta lennonjohtotorneja esittävästä valokuvasta. Suomesta edustettuina ovat Helsinki-Vantaan ja Oulun lentoasemien lennonjohtotornit.

Carolyn Russon valokuvat ovat levinneet laajalle ympäri maailmaa. Hänen valokuvanäyttelyitään on ollut esillä muun muassa Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Suomessa.


Ilmailuaiheinen valokuvanäyttely on ollut Helsinki-Vantaalla jo vuodesta 2007 lähtien

Finavian, Ilmailutoimittajien ja Merja Ailama-Mäkitalon yhteistyön tuloksena syntynyt näyttelyidea on vuosien varrella esittänyt ilmailua ja lentämistä useista näkökulmista suomalaisten ja kansainvälisesti tunnettujen kuvaajien kautta.

Carolyn Russon lisäksi valokuvanäyttelyssä on esitelty useiden valokuvaajien tuottamaa sisältöä. Esillä ovat olleet mm. seuraavat kuvaajat ja aiheet:  japanilainen ilmailuvalokuvaaja Katsuhiko Tokunaga, suomalainen Hornet-lentäjä Henrik Elo,
Mikaela Löfrothin ilmailun muotokuvat, Krister Löfrothin Anti-Gravity Women -kuvat, julkkisten saapuminen Helsinki-Vantaan lentoasemalla sekä avaruussukkulan matka Yhdysvaltojen halki.

"Lentoaseman taidetoiminta kuuluu Finavian lanseeraamaan ArtPort-konseptiin. Sen tavoitteena on tarjota matkustajille yllätyksellisiä ja uudenlaisia palveluita lentokenttäympäristössä. Kaksi kertaa vuodessa vaihtuva valokuvanäyttely on säännöllinen vierailukohde monelle ilmailun ystävälle", sanoo Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari.

Helsinki-Vantaalla jo yhdeksän vuotta sijainnut näyttelyalue löytyy vastaanottajien aulasta terminaali 2:n tulokerroksesta. Alueelle on vapaa pääsy kaikille, jotka asioivat lentoasemalla. Maksuton näyttely on avoinna ympäri vuorokauden.

Valokuvanäyttelyn ovat yhteistyössä tuottaneet Finavia, Finnair, Kameralehti, Ilmailutoimittajat, Color-Kolmio, Epson, Rajala Pro Shop ja Merja Ailama-Mäkitalo.

Lue myös: