MiG-29 tuo savuvanat Oulun taivaalle

MiG-29_ilmassa_Puolan-Ilmavoimat-kuva_1Puolan Ilmavoimien Mikojan-Gurevich MiG-29-hävittäjä lentää soolotaitolentoesityksen Oulun Tour de Sky -lentonäytöksessä 9.-10. elokuuta. Kone on entinen kylmän aikainen Varsovan liiton ensilinjan hävittäjä. MiG-29 nähtiin ensimmäisen kerran lännessä, kun se kävi Suomessa 1980-luvulla.

 Oulussa katsojat voivat verrata kumpi on kuningas taivaalla; MiG-29 vai F-16. Jos asiaa kysytään Puolan koneestaan ylpeiltä MiG-29-lentäjiltä, vastaus tulee nopeasti – MiG-29 ei anna lähitaistelussa mahdollisuuksia F-16-koneille.

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen saapuu kaksi Puolan Ilmavoimien MiG-29 konetta. Toinen koneista lentää soolotaitolentoesityksen.


Verivihollisesta NATO-hävittäjäksi

Neuvostoliiton_MiG_29_Rissala_1986_Kuva_KarivaloVuonna 1986 Neuvostoliiton MiG-29-hävittäjät laskeutuivat laivuevierailulle Rissalan lentoasemalle. Paikalla oli satoja ulkomaisten “paikallislehtien” toimittajia.

Tämä oli ensimmäinen kerta kun MiG-29-koneet esittäytyivät lännessä. Aikaisemmin koneesta oli vain suttuisia satelliittikuvia.

Puolan ilmavoimilla on 32:n MiG-29-koneen laivasto joista 26 on yksipaikkaisia ja kuusi kaksipaikkaisia. Puolalle toimitettiin kylmän  sodan vuosina 1989-1990 yhdeksän yksipaikkaista ja kolme kaksipaikkaista konetta.

Vuonna 1996 Puola osti Tsekin Ilmavoimilta kymmenen konetta lisää. Myös Saksa myi 22 MiG-29-konetta Puolalle muodollisella yhden euron hinnalla 2004. Koneet olivat vanhoja DDR:n Ilmavoimien koneita, jotka Saksojen yhdistyessä päätyivät jäivät Luftwafelle. Saksa lensi niillä toistakymmentä vuotta.

Nyt nämä kylmän sodan kuninkaat ovat täynnä länsimaista elektroniikkaa ja ne on modifioitu täysin NATO-yhteensopiviksi. Puola on syystäkin ylpeä suorituskykyisistä MiG-29-hävittäjistään, jotka ovat käytössä ainakin vuoteen 2020 saakka.


Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös
 

TourDeSky_1Tour de Sky on tiedotteensa mukaan Ilmailualan ykköstapahtuma Suomessa vuonna 2014. Suomen Ilmailuliiton vuoden 2014 päälentonäytös järjestetään 9.-10. elokuuta 2014 Oulun lentokentällä. 

Päälentonäytös palaa Ouluun lähes kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Suuri yleisö ja alan harrastajat ovat suuresti muistelleet 1997 Oulu International Airshowta, joka keräsi lähes 40000 katsojaa viikonlopuksi Oulunsalon lentokentälle.

Lentonäytöksen virallinen sivusto osoitteessa: www.tourdesky.fi.

Tapahtumalla on myös oma facebook-seinä.

Tapahtumaan on tarjolla eri hintaisia päivä- ja viikonloppulippuja sekä oma tarjontansa myös spottereille ja VIP-vieraille. Lippuja voi ostaa Piletti.fi -palvelusta.

Lentonäytöksen johtajana toimii kokenut lentonäytösosaaja Perttu Karivalo. Vastuullisena kaupallisena järjestäjänä toimii tapahtumajohtaja Kimmo Piispanen.

Lue myös: