Tour de Sky kokoaa Pohjoismaiden hävittäjät Ouluun

SAAB_Gripen_takeoff_1Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös Tour de Sky kokoaa pohjoismaisten Ilmavoimien ensilinjan hävittäjät harvinaiseen tapaamiseen Ouluun elokuussa 2014. Saab JAS 39 Gripen esiintyy ensikertaa Oulun taivaalla.

Suomen, Norjan, Ruotsin ja Norjan päähävittäjät kohtaavat, kun Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet ja Tanskan Ilmavoimien F-16 saavat seurakseen Oulussa Norjan Ilmavoimien F-16 sekä Ruotsin Ilmavoimien Saab JAS 39 Gripen hävittäjät. Pohjoismaista Islannilla ei ole omia ilmavoimia.


Gripen ensikertaa Oulussa ja Norjalaiset 17 vuoden jälkeen
 

Norjan Ilmavoimat palaa Ouluun 17 vuoden jälkeen, kun 132. lennostosta Bodøn tukikohdasta  saapuu Ouluun kaksi Lockheed F-16A -hävittäjää. Ruotsin Ilmavoimien Saab JAS 39 Gripen lentää Oulun taivaalle Luulajan tukikohdasta, josta operoi F21 eli Ruotsin Ilmavoimien 21. lennosto.

Gripen nähdään Oulun taivaalla ensimmäistä kertaa. Viime kesänä konetyyppi vieraili Lappeenrannan lentonäytöksessä.

Gripen_air_2Norja hankki F-16-hävittäjiä samaan aikaan Tanskan Ilmavoimien kanssa kun se tilasi 60 yksipaikkaista ja 12 kaksipaikkaista F-16-konetta 1975. Ensimmäiset  toimitettiin 1980.

Kuten tanskalaisetkin koneet, rakennettiin Norjan F-16-hävittäjät Belgiassa ja Hollannissa olleilla F-16-tuotantolinjoilla. Norja on lentänyt F-16-koneilla nyt 34 vuotta ja ne on modifioitu nykypäivän vaatimusten mukaisesti kuten tanskalaisetkin. Taistelukyvyltään ne ovat lähellä Suomen Ilmavoimien F-18 Hornet kalustoa.

Ruotsin ilmavoimat ottivat Saab JAS 39A Gripenin käyttöön 1993, kun ensimmäinen 204 tilatusta Gripenistä toimitettiin Ruotsin Ilmavoimille. Viimeiset 69 tilatuista koneista olivat kehittyneempää Saab JAS 39C Gripen -versiota ja 31 vanhempaa A-mallin Gripeniä modifioidaan C-malliksi.

Lisäksi osa koneista on kaksipaikkaisia JAS 39B/D Gripeneitä. Tällä hetkellä Ruotsin Ilmavoimilla on n. 130 Gripeniä käytössä. Konetyypin muita käyttäjämaita ovat Tšekki, Unkari, Etelä-Afrikka ja Thaimaa. Vimeisintä vielä kehitteillä olevaa JAS 39E -mallia ovat tilanneet Ruotsin Ilmavoimien lisäksi Sveitsi ja Brasilia.


Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös
 

TourDeSky_1Tour de Sky on tiedotteensa mukaan Ilmailualan ykköstapahtuma Suomessa vuonna 2014. Suomen Ilmailuliiton vuoden 2014 päälentonäytös järjestetään 9.-10. elokuuta 2014 Oulun lentokentällä. 

Päälentonäytös palaa Ouluun lähes kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Suuri yleisö ja alan harrastajat ovat suuresti muistelleet 1997 Oulu International Airshowta, joka keräsi lähes 40000 katsojaa viikonlopuksi Oulunsalon lentokentälle.

Lentonäytöksen virallinen sivusto osoitteessa: www.tourdesky.fi.

Tapahtumalla on myös oma facebook-seinä.

Tapahtumaan on tarjolla eri hintaisia päivä- ja viikonloppulippuja sekä oma tarjontansa myös spottereille ja VIP-vieraille. Lippuja voi ostaa Piletti.fi -palvelusta.

Lentonäytöksen johtajana toimii kokenut lentonäytösosaaja Perttu Karivalo. Vastuullisena kaupallisena järjestäjänä toimii tapahtumajohtaja Kimmo Piispanen.

Lue myös: