Suomen Ilmailuliiton vuoden 2016 päälentonäytös Rissalassa - ohjelma tarkentuu vähitellen

TU_la_BB_2Suomen Ilmailuliiton vuoden 2016 päälentonäytös järjestetään 18.-19. kesäkuuta Kuopion Rissalan lentokentällä. Ohjelmassa on tässä vaiheessa kotimaisten esiintyjien ohella myös Baltic Bees. Tapahtuma kantaa jälleen nimeä Tour de Sky Oulun vuoden 2014 näytöksen tavoin.

Vajaan kymmenen vuoden tauon jälkeen Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös palaa Kuopioon. Edellisen kerran siellä järjestettiin suuri näytös vuonna 2007.

Ensi kesän näytöksen vastuullisena kaupallisena järjestäjänä toimii tapahtumajohtaja Kimmo Piispanen. Konekattauksesta ja toiminnasta ilmassa vastaa lentonäytöksen johtaja Perttu Karivalo.

TU_la_AE_1 Rissalassa on vuosikymmenten varrella järjestetty lentonäytöksiä, jotka ovat keränneet kymmeniä tuhansia kiinnostuneita Rissalan lentokentälle. Monien näytösten  vetonauloina olivat takavuosina neuvostoliittolaisten koneiden vierailut.

Ne liittyivät kentällä toimivan Karjalan lennoston MiG-kalustoon ja vierailuvaihtoon neuvostokollegojen kanssa. Aivan viime aikoina venäläisiä sotilaskoneita ei ole suomalaisnäytöksissä vieraillut.

Rissalassa nähtiin esimerkiksi vuonna 1986 ensimmäistä kertaa lännessä uusi MiG-29-hävittäjä. Aiemmin konetyypistä oli ollut esillä vain suttuisia satellittikuvia ja taiteilijoiden näkemyksiä.

Ensi kesän näytöksessä lento-ohjelman lisäksi on luvassa maanäyttely sekä monipuolista oheisohjelmaa koko perheelle. Pääesiintyjänä on Latviasta saapuva Baltic Bees kuudella Aero L-39 Albatros -suihkuharjoituskoneella. Ne on maalattu sinikeltaiseen mehiläismaalaukseen (otsikkokuvassa).

Ilmailuliiton päälentonäytöksessä on perinteisesti nähty Suomen Ilmavoimien kalustoa niin maassa kuin ilmassa. Alustavien tietojen mukaan Rissalassakin on mukana F/A-18 Hornet sekä BAE Systems Hawk -koneilla lentävä Midnight Hawks -taitolentoryhmä.

TU_la_raja_1Maavoimien ilmailusta on luvassa ainakin NH90-kopteri. Rajavartiolaitos tuonee paikalla Super Puma ja AW119 Koala -kopterinsa. Ilmailuliiton harrasteilmailulajit ovat luonnollisesti mukana tapahtumassa. Osanottajalista ja ohjelma tarkentuu kevään aikana.

Viime kesän Turun päälentonäytöksessä oli mukana myös Ilmavoimien HX-hävittäjähankinnan paikalle vetämiä konevalmistajia (Eurofighter, Lockheed Martin ja Saab). Todennäköisesti myös Rissalassa nähdään aiheeseen liittyviä näyttelyosastoja ja toivottavasti myös lentäviä hävittäjäehdokkaita.

VIP- ja yrityslippujen myynti käynnistyy heti. Suurelle yleisölle suunnatut liput tulevat tarjolle myöhemmin, viimeistään kuitenkin helmikuussa 2016. T.T.

Baltic Bees

Baltic Bees on siviilitaitolentoryhmästä, joka lentää sotilaskoneilla. Osaston johtaja on Artyom Soloduha joka opiskeli Ukrainan Ilmailuakatemiassa, jossa sai myös lentokoulutuksen L-39 Albatros koneeseen. Osaston muilla jäsenillä on lentokokemusta mm. MiG-15, MiG-17 ja MiG-21 hävittäjistä.

TU_la_BB_1Baltic Bees perustettiin 2008, jolloin osastossa oli kaksi L-39 Albatros konetta. Kuudennen koneen osasto sai vuoden 2014 lopussa.

Baltic Bees käyttää tsekeissä suunniteltua ja rakennettua Aero L-39 Albatrosia, joka oli entisen itäblokin ilmavoimien pääsuihkuharjoituskone. Se vastaa Ilmavoimien ja Midnight Hawks osaston käyttämää Hawk-suihkuharjoituskonetta.

Albatrosseja rakennettiin vuosina 1971-1999 lähes 3000 kappaletta. Niistä tuhansia on edelleen aktiivisessa palveluskäytössä eri maiden ilmavoimissa ympäri maailmaa.

Päivitys: Korjattu lippujen myynnin aloituksen ajankohtaa.

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja lentonäytöksistä: