Suomen Ilmailumuseo käynnistää Uusi Ilmailumuseo -hankkeessa avoimen kumppanihaun

museo_kumppanihakuSuomen Ilmailumuseo käynnistää Kumppanihaun. Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä sijaitsevalla ilmailumuseolla on valtakunnallisesti merkittävät ja Suomen laajimmat siviili-, harraste- ja sotilasilmailun kokoelmat vaatimattomissa olosuhteissa. Nyt Ilmailumuseo hakee ennennäkemättömiä ja ennakkoluulottomia ratkaisuja sekä uusia yhteistyökonsepteja Ilmailumuseon uudistamiseksi.

metropolitan_suomenilmailumuseoVantaan Aviapoliksessa sijaitsevan Suomen Ilmailumuseon vuokrasopimus on päättymässä lähivuosina. Tilat ovat nykyaikaisen museotoiminnan kannalta elinkaarensa päässä. Myöskään kokoelmien säilytykseen ja entisöintiin soveltuvaa tilaa ei ole riittävästi.

Suomen Ilmailumuseon tavoitteena on turvata valtakunnallisesti ja kansainvälisesti arvokkaiden kokoelmien säilyminen sekä luoda uusi elämyksellinen museo. Nykyinen  Suomen Ilmailumuseo on Vantaan suosituin museokohde 40.000 vuotuisella kävijällä.

 Museon tulevalta toimintaympäristöltä haetaan onnistumisen mahdollisuuksia niin sijainnin, kävijäpotentiaalin kuin laadukkaiden tilojen suhteen. Konkreettiset tarpeet ovat museo- ja näyttelytilat sekä tilat kansalliselle kokoelmakeskukselle.

image003”Toivomme Kumppanihaun tavoittavan laajasti erilaisia toimijoita. Emme halua rajata mitään sijainteja tai yhteistyökumppaneita etukäteen pois”, avaa museonjohtaja Pia Illikainen Kumppanihaun ajatusta.

"Tärkeintä on, että museon potentiaali nähdään ja ollaan valmiita pitkäjänteiseen yhteistyöhön. Näen, että Ilmailumuseo ja sen elämyksellisyys tarjoaa paikkakunnalle ja toimijoille lisäarvoa ja voi toimia esimerkiksi merkittävänä alueellisen brändin rakentajana.”

 Uusi Ilmailumuseo -hankkeen yhteydessä esiin nousee erityiseesti Helsinki-Vantaan entinen rahtiterminaali, jota jo pitkään on kaavailtu Ilmailumuseon käyttöön. Sen esteenä on kuitenkin puuttuva rahoitus, sillä kyseessä on viiden miljoonan euro hanke. 

Rahtiterminaali_1Rahtiterminaali on edelleen yksi vaihtoehto, mutta samalla kumppaanuushaun kautta kartoitetaan myös muita mahdollisia puhtaan pöydän vaihtoehtoja. Niiden pohjalta on tarkoitus lähteä työstämään hanketta eteenpäin syksyn 2019 aikana.

Suomen Ilmailumuseon nykyinen vuokrasopimus on voimassa vuoden 2022 kesäkuun loppuun saakka. Uusi vuokrasopimus on jo nyt tekeillä Finavian kanssa ja se yltäisi joidenkin lähivuosien mittaiseksi. Uusia tiloja pyritään kutenkin saamaan käyttöön jo aiemmin.

Ilmailumuseo_entrance_2Uusi Ilmailumuseo -hankkeelle on edelleen käynnissä myös keräys, jonka tavoitteena on saada kasaan kaksi miljoonaa euroa. Kerätyt varat käytetään Suomen Ilmailumuseosäätiön Uusi ilmailumuseo -hankkeen kustannuksiin.

Varoilla tuetaan lopputuloksesta riippuen Suomen Ilmailumuseon muuttoa uuteen ilmailumuseorakennukseen tai näyttely- ja museoesineiden säilyttämiseksi perustettavaan kokoelmakeskukseen.

 Uusi Ilmailumuseo on uusi mahdollisuus

”Haluamme olla uuden modernin ja elämyksellisen museotoiminnan suunnannäyttäjä”, painottaa Suomen Ilmailumuseosäätiön puheenjohtaja Jarkko Konttinen.

Finnair_Jarkko_Konttinen”Ilmailumuseo on alansa erikoismuseona kansainvälisesti arvokas tarinallinen kokonaisuus. Ilmailumuseossa on into ja halu tehdä asioita omintakeisesti ja rohkeasti museotoimintaa uudistaen. Alan harrastajien tuki vapaaehtoistyössä on myös uskomaton voimavara.”

Kevään aikana museo kartoittaa potentiaaliset kumppanit, joiden kanssa Uusi Ilmailumuseo mahdollistuu. Yhteistyöhön kutsutaan mukaan toimijoita laajalla skaalalla, ja haetaan rohkeita, ennakkoluulottomia ratkaisuja.

Suomen Ilmailumuseon kumppanuushankkeen ensitreffit järjestetään Suomen Ilmailumuseolla keskiviikkona 24.4. kello 15.30 - 17.

Suomen Ilmailumuseon kumppanihaku (PDF)

Lue myös: