Suomen ja Norjan ilmavoimat aloittivat syyskuussa 2023 koulutusyhteistyön, jonka jälkeen kolme norjalaista lento-oppilasta ja kokenut Norjan kuninkaallisten ilmavoimien lennonopettaja majuri Knut aloittivat omat tehtävänsä Tikkaskoskella Ilmasotakoulussa. Norjalaisopettajalla on laaja kokemus sotilas- ja siviili-ilmailusta aina matkustajakoneisiin ja off shore -helikoptereihin saakka. Sotilaspuolella hän on lentänyt F-16 ja T-45 Goshawk -koneilla. Majuri Knut on kouluttanut Ilmasotakoulussa myös suomalaisoppilaita. Tätä ennen hänelle annettiin Hawk-koulutus.
Useampi maa on ollut kiinnostunut suomalaiskoulutuksesta ja Norja oli ensimmäinen maa, joka aktivoitui asian kanssa. Kiinnostusta on ollut aina ja osasyynä nykyiseen kasvaneeseen kiinnostukseen on suomalaisosaamisen lisäksi myös Naton jäsenyys ja liittolaismaiden välinen kehittyvä yhteistyö.
Suomeen saapuessaan norjalaisilla lento-oppilailla oli taustalla yksityislentäjän PPL-lupakirjan mukainen lentokoulutus norjalaisessa kansallisessa lentokoulussa. Ilmasotakoulussa heillä oli edessään suihkuharjoituskonevaihe Hawk-kalustolla. Koulutus alkoi lokakuun 2023 alussa Grob-simulaattorilla. Helmikuussa 2024 norjalaisoppilaat lensivät ensimmäisen kerran Hawk-kalustolla ja ensimmäiset yksinlennot he lensivät huhtikuussa 2024. Suomen Ilmavoimien lentomerkit he saivat elokuussa 2024 Hawk 1 -koulutusvaiheen jälkeen. Koulutus päättyi suunnitellusti valmistumiseen 28. toukokuuta 2025. Norjalaislentäjien Suomen komennus huipentui valmistumisen jälkeen Kuopion yllä, kun he osallistuivat lippujuhlan päivän paraatin ylilentoon Hawkien takapenkeiltä. Ylilennossa oli mukana Suomen F/A-18 Hornetit, Ruotsin Gripenit ja Norjan F-35 -hävittäjät.
Tämän vaiheen jälkeen norjalaislentäjät palaavat kotimaansa F-35 -hävittäjäohjaajina, jonka jälkeen heidät pätevöitetään Naton korkean valmiuden hälytys- eli QRA-tehtäviin (Quick Reaction Alert). Sitten edessä on lentopalvelus ja harjoittelua F-35 -hävittäjällä. Suomi saa koulutushankkeesta arvokasta palautetta, siitä miten norjalaisoppilaat ovat kokeneet Ilmavoimien nykyisen koulutusohjelman valmistavan heitä F-35 -hävittäjälentäjän tehtäviin. Näin olleen Suomella on mahdollisuus tehdä vielä muutoksia koulutusohjelmiin tukemaan omaa F-35 -hävittäjäkoulutusta.
Norjan kuninkaallisten ilmavoimien majuri Knutin mukaan esiin on tullut parhaita käytänteitä Norjan kuninkaallisten ilmavoimien, Suomen ilmavoimien ja Yhdysvaltain ilmavoimien koulutusohjelmista. Hän kertoi näkevänsä paljon potentiaalia pohjoismaisen koulutusyhteistyön syventämisessä ja kehittämisessä. Suomessa majuri Knutin yllättivät matalalentoharjoitukset ja lentäminen haastavissa sääolosuhteissa jo aikaisessa koulutusvaiheessa. Norjalaiset lento-oppilaat ja lennonopettaja ovat toivoneet suomalais-norjalaisen koulutusyhteistyön saavan jatkoa. Majuri Knutin osalta työ jatkuu Ilmasotakoulussa, jossa hän jatkaa nykyisessä lennonopettajan tehtävässään.
Ilmavoimat kertoikin jo toukokuussa 2025, että pohjoismaiset ilmavoimat tavoittelevat koulutuksien yhtenäistämistä sekä niiden yhdistämistä tarkoituksenmukaisella tavalla. Ilmavoimien koulut tarkastelevat ristiin nykyisten koulutusten sisältöjä ja avaavat koulutuksia Pohjoismaiden henkilöstölle. Lue myös:
|
|||