Toisenkin Hawk-turmakoneen lennonrekisteröintilaite on löytynyt

hawk_turma_2_puolustusvoimatSiviilit löysivät toisen yhteentörmäyksessä pudonneen Hawk-koneen  lennonrekisteröintilaitteen maanantaina 17. maaliskuuta. Ilmavoimien Hawk-suihkukoneet törmäsivät toisiinsa Perhon Salamajärvellä, Keski-Pohjanmaalla keskiviikkona 13.marraskuuta 2013. Turmassa menehtyi toisen koneen ohjaaja.

Kadoksissa olleen lennonrekisteröintilaitteen löysi kaksi koneiden putoamisalueella liikkunutta siviilihenkilöä. Laite on toimitettuonnettomuustutkintaryhmälle ja se vaikuttaa ulkoisesti hyväkuntoiselta.

"Tallennin löytyi noin 40 senttimetrin syvyydestä alueelta, jonne etsinnät on alusta alkaen kohdistettu", kertoo tutkimusryhmän johtaja majuri Mikko Pekkala.

MLU_HW_2Lento-onnettomuuden tutkinta on edelleen kesken. Onnettomuustutkintaryhmä on saanut jatkoaikaa työn loppuun saattamiseen kesäkuun loppuun saakka.

Tutkintaa on vaikeuttanut se, että aiemmin löytyneestä lennonrekisteröintilaitteesta purettu data on vaurioitunutta, ja siitä on voitu käyttää vain rajallisesti tutkinnan tueksi. Nyt löytyneen toisen laitteen tietojen purkaminen aloitetaan mahdollisimman nopeasti.

"Meillä on jo kohtuullisen hyvä käsitys siitä, miten onnettomuus on tapahtunut", arvioi majuri Pekkala.

"Nyt mahdollisesti saatavalta uudelta tiedolta odotamme lisätodisteita näkemyksemme tueksi".

HW_turma_1

Kadoksissa olleen lennonrekisteröintijärjestelmän löytyminen ei muuta oleellisesti tutkinnan aikataulua. Onnettomuustutkintaryhmän loppuraportin julkaiseminen tapahtunee kesäkuun loppupuolella.

"Vaikuttaa edelleen vahvasti siltä, että inhimilliset tekijät ovat olleet onnettomuuden taustalla", toteaa majuri Pekkala.

Kaksi Ilmavoimien Hawk-suihkukonetta osui toisiinsa harjoituslennolla. Koneet olivat suorittamassa koulutusohjelman mukaista kaartotaisteluharjoitusta. Toisen onnettomuuskoneen ohjaaja menehtyi turmassa. Toisen koneen ohjaaja pelastautui heittoistuimella.

Lue myös Lentoposti.fi:n aiemmat uutiset aiheesta: