Lennonjohtajat hämmästyivät - Finavia laittoi Tampereen aluelennonjohdon tilat myyntiin

EFES_1(Päivittynyt 16.00) Finavia on laittanut Aitovuoressa sijaitsevan Tampereen aluelennojohdon toimitilat myyntiin. Myyntiä hoitaa Catella Property Oy, joka on julkaissut myyntiesitteessään laajasti informaatiota kiinteistöstä ja puolustusvoimien toiminnasta. Myynti kummastuttaa lennonjohtajia.

Finavia avasi Helsinki-Vantaalle uuden myös aluelennonjohtopalvelua tarjoavan lennonjohtokeskuksen joulukuussa 2014. Tampereen yksikön työntekijöitä siirtyi tuolloin vapaaehtoisesti Helsinki-Vantaan ATCC Finland -lennonjohtokeskukseen.

Finavian mukaan lopullinen päätös nykyisen Tampereen aluelennonjohdon mahdollisesta lopettamisesta tehdään vuonna 2018. Suomen lennonjohtajien yhdistys SLJY:n edustajat kummastelevatkin Aamulehdessä toimitilojen myyntiä.

Suomen lennonjohtajien yhdistyksen pääluottamusmies Katariina Syväys sanoo Aamulehden uutisessa, että Finavian toiminta on vastoin sopimusta.

"Kuulostaa siltä, että työnantaja on tosiasiallisesti tehnyt päätöksen siitä, että Tampereen aluelennonjohto Aitovuoressa lakkautetaan", toteaa Syväys Aamulehdelle.


Lennonvarmistuskiinteistö myynnissä

Myynnissä on toimisto- ja laitetilaa sisältävä kiinteistö 837-505-8-6, joka sisältää neljä palstaa. Yleiskaavassa osa palstoista on osoitettu pääosin puolustusvoimien alueeksi. Myynnissä olevan kiinteistön alueella sijaitsee Tampereen aluelennonjohdon käyttöön suunnitellut toimitilat.

Rakennuskokonaisuus muodostuu kahdesta osasta. Toisessa osassa sijaitsevat toimistotilat ja toisessa varsinaiset lennonjohtoon liittyvät tilat sekä tekniikkatilat.

Kolmikerroksisen kiinteistän rakennustyöt alkoivat vuonna 1994. Kiinteistön A-talossa on huoneistoalaa tarjolla reilut 2050 neliömetriä. Laitetilassa eli B-talossa huoneistoalaa on 2700 neliömetriä, josta noin 600 nelimetrin kokoinen lennovarmistustila on korkeudeltaan 8,5 metriä. Kaikkiaan tilaa on tarjolla 4 779,6 neliömetriä.

Rakennus ja osa tontista on rajattu teräsverkkoaidalla. Myyntiesitteen mukaa alueella on myös masto, jonka omistus ei ole vielä tiedossa. Myyntiesitteessä käydään myös melko yksityiskohtaisesti läpi alueella kulkevia kaapeleita ja niiden omistuksia sekä rasituksia Finavian ja Puolustusvoimien osalta. Alueella on lisäksi yhteisiä sähköjärjestelmiä Puolustusvoimien ja Finavian kanssa.

Toisella myynnissä olevalla kiinteistöllä 221-448-1-330 on aluelennonjohdon käyttämä tutka-asema ja sen vaatimia pieniä rakennuksia aidatulla alueella.
 
Myyntiesitteen mukaan rakennuksilla ei ole rakennuslupaa, koska ne on rakennettu puolustustarkoituksiin. Ostajan on sovittava jatkotoimenpiteistä Tampereen kaupungin viranomaisten kanssa.
 
Catellan myyntiesitteessä kerrotaan, että Finavia Oyj vuokraa käyttämänsä tilan (mm. laitetilat A-, B- ja C) 31. joulukuuta 2018 saakka, jonka jälkeen kiinteistö vapautuu kokonaan ostajan käyttöön. Finavia maksaisi tiloista vuokraa 35 900 euroa kuukaudessa eli  430 800 euroa vuodessa.
 
Myyntihinta määräytyy tarjousten perusteella. Myynti muille toimijoille, kuin Suomen Puolustusvoimille voi osoittautua haasteelliseksi rakennusten ja kaapeleiden sijaintien takia. Myyntiesitteessä kerrotaankin Puolustusvoimilla olevan etuosto-oikeus myynnissä oleviin kiinteistöihin.
 
Seitsemän kansanedustajaa jätti aiheesta 11. maaliskuuta eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kysymyksen
 
Päivitys (11.3 klo 16.00):Lisätty tieto kirjallisesta kysymyksestä ja linkki aiheesta julkaistuun uutiseen.
 

Asiasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti: Finavia pimitti tilojen myynnin lennonjohtajilta – myyntiesitteessä salaista tietoa

Lue myös:

Artikkeli: Helsinki-Vantaan uusi lennonjohtokeskus aloittaa toimintansa