Ruotsin Ilmavoimien NH90-helikopteri nähdään ensimmäistä kertaa lentonäytöksessä Suomessa

Patria_NH90_Swe

Ruotsin ilmavoimien ja Suomen maavoimien NH90-helikopterit nähdään ensi kertaa yhdessä Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen maanäyttelyssä Kuopion Rissalan lentoasemalla 18.-19. kesäkuuta. Suomalaiskopteri nähdään myös ilmassa osana lentonäytösohjelmaa.

Suomi, Ruotsi ja Norja ostivat NH Industries NH90 -helikoptereita yhteispohjoismaisen helikopterihankkeen tuloksena korvaamaan vanhentuvia helikopterityyppejä. Suomessa maavoimat otti käyttöön 2008 ensimmäiset NH90-helikopterit ja on johtava kopterityypin käyttäjämaa Euroopassa.

Patria_NH_SWE

Ruotsin NH90-kopterit ovat rakennettu Patrian Jämsän tehtaalla, josta ne ovat toimitettu suoraan käyttäjälle. Ruotsin Ilmavoimissa NH90 on ollut operatiivisessa käytössä vasta viime vuodet.

Ruotsin NH90 helikoptereissa on erona suomalaisiin koptereihin korotettu matkustamo. Se on 24.5 cm korkeampi kuin muissa NH90-helikoptereissa.

NH90

Suomen maavoimat tuo päälentonäytökseen kaksi NH90-helikopteria, josta toinen lentää ja toinen on maanäyttelyssä. Myös maavoimien iIlmailun koulutuskäytössä oleva Hughes MD500 -kevythelikopteri esiintyy sekä maassa että ilmassa.

Päälentonäytöksessä on helikoptereita Suomesta, Ruotsista ja Saksasta. Erikoisuutena on USA:n  kääntyväroottorinen Bell-Boeing CV-22B Osprey -tiltrotor.

Muita tähtiä päälentonäytöksessä ovat legendaarinen MiG-21 sekä Suomen Ilmavoimien HX-hankkeessa mukana olevat Saab JAS 39 Gripen  ja Eurofighter Typhoon -monitoimihävittäjät.

Lue myös: