Yhdysvaltain P-8A Poseidon -meritoimintakone tekee ylilennon Kauhavan lentonäytöksessä

168761_240916bYhdysvaltain merivoimien US Navyn operoima P-8A Poseiden -meritoimintakone on yksi Kauhavan lentonäytöksen yllätysesiintyjistä. Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös Kauhava Air Show järjestetään 29.-30. elokuuta 2020.

Kauhavan lentonäytösohjelmaan julkistettiin jälleen todellinen yllätysvieras, kun Yhdysvaltain P-8A Poseidon -meritoimintakone suorittaa ylilennon lauantaina 29. elokuuta.

Boeing P-8A Poseidon -meritoimintakone kykenee valvontatehtävien lisäksi myös mm. pinta-alusten ja sukellusveneiden torjuntaan. Kaikkiaan koneeseen voidaan asentaa jopa 100 ulkoista antennia joiden lisäksi se voi pudottaa mereen myös sonopoijuja. Niitä koneessa voi olla jopa 129 kappaletta. Aseistuksena voidaan käyttää siipiripustimiin kiinnitettyjä neljää Harpoon -meritorjuntaohjusta tai viittä torpedoa.

Poseidonin toiminta-aika on yli kymmenen tuntia ja se voi valmistajan mukaan operoida laajasti eri korkeuksilla aina 200 jalasta lentopinnalle 410.

Eurooppaan sijoitettuja P-8A Poseidon -meritoimintakoneita on RAF:n lisäksi myös  Yhdysvaltain merivoimien Euroopan ja Afrikan joukoilla joiden tukikohta on Italian Sisilian Sigonellassa.

lepo_noco18_1US Navyn Poseidon on vieraillut Suomessa aiemminkin. Konetyyppi oli mukana Northern Coasts harjoituksessa 2018 sijoitettuna Turkuun.

Boeing 737-800ERX -matkustajakoneeseen (Extended Range) pohjautuva P-8A Poseidon on käytössä Yhdysvaltain merivoimilla US Navylla, Australian ilmavoimilla, Intian merivoimilla (P-8I) sekä Englannin kuninkaallisilla ilmavoimilla RAF:lla. Meritoimintakoneen tilaajamaihin kuuluvat myös Norja, Etelä-Korea ja Uusi Seelanti.

Kauhava Air Show lentonäytös järjestetään 29.-30. elokuuta 2020. Kyseessä on Suomen Ilmailuliiton vuoden 2020 päälentonäytös, jonka järjestelyistä vastaa Kauhavan Wanhan Ajan Lentopäivät ry.

Lentonäytöksen pääesiintyjä on RAF:n Red Arrows. Jo tehtyjen julkistuksien mukaan ilmassa nähdään myös Dassault Rafale -hävittäjä, joka on ehdolla Suomen ilmavoimien seuraavaksi konetyypiksi. Myös muuta hävittäjävalmistajat BAE Systems, Boeing, Lockheed Martin ja Saab ovat mukana Kauhavalla erilaisin painotuksin. Viimeisin lupaus on Saabin ilmoitus tuoda Kauhavalla HX-hankkeeseen liittyvää ilma-aluskalustoa.

Lue myös: