Helsinki julkisti yleiskaavaluonnoksen 2050 - kasvu toisi taloja Malmin lentokentälle

Malmi_viistokuva_yleis2015_1Vastavalmistunut yleiskaavan luonnos esittää, miten Helsinki voisi kasvaa 250 000 asukkaalla vuoteen 2050 mennessä.  Luonnos pitää sisällään myös Malmin lentoaseman rakentamisen. Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee luonnosta 25. marraskuuta.

Malmi_havainnekuva_yleis2015_1Malmin kenttä on Helsingin uuden yleiskaavan merkittävin uusi rakennusalue. Kentästä visioidaan urbaania puutarha-kaupunginosaa, josta löytyy niin uusia asumismuotoja kuin kiinnostavia puistoalueita ja vapaa-ajantoimintoja, palveluita ja työpaikkoja.

Uudessa yleiskaavassa lentokentän alue osoitetaan asuinrakentamiseen. Tavoitteena on uusi kaupunginosa, jolla on oma vahva lähikeskusta.

Viitesuunnitelmassa on tutkittu
myös lentokenttäalueen ympärillä olevia alueita, sillä lentotoiminnan loppuminen vapauttaa paljon maata mahdolliseen asuinrakentamiseen lentomelualueen poistumisen myötä.

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston mukaan Malmin lentokenttä vaikutusalueineen on suuri aukko koillisen Helsingin kaupunkirakenteessa. Lentokentän alue ympäristöineen on rakennuskiellossa yleiskaavan laatimiseksi. Rakennuskieltoalueen pinta-ala on 211,5 hehtaaria.  Alueelle suunnitellaan asuntoja jopa 25 000 uudelle helsinkiläiselle.


Historiallinen ja vireä lentokenttä

Malmin-lentoasema-ilmasta_3Malmin lentoasema on laskeutusmismäärillä mitattuna Suomen toiseksi suurin lentokenttä ja samalla suurin lentokoulutus- ja yleisilmailukenttä.

Tutkimuksen mukaan vain 15 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista haluaisi Malmin lentoasemalle asuntorakentamista. TNS Gallupin kesällä tekemän tutkimuksen mukaan 67 prosenttia vastaajista tahtoisi säilyttää Malmin lentokenttänä.

Malmi_eduskunta_5Lentoaseman puolustajat ojensivat yli 68 000 allekirjoitusta sisältäneen adressin eduskuntaryhmien edustajille tiistaina 18. marraskuuta. Suurin osa puolueista oli Malmin lentoaseman pelastamisen kannalla. Poissa tilaisuudesta olivat ainoastaan SDP ja Vihreät.


Keskustelu yleiskaavasta kiihtyy

Keskustelu yleiskaavasta jatkuu alkuvuodesta Kampin Narinkkatorilla sijaitsevassa kaupunkisuunnitteluviraston info- ja näyttelytila Laiturilla järjestettävissä tapahtumissa.

Tapahtumat pidetään 19., 21., 26. ja 29. tammikuuta. Keskusteluun voi osallistua myös yleiskaava.fi-sivustolla. Yleiskaavan luonnos on nähtävänä 7. tammikuuta–28. helmikuuta.

Yleiskaavan luonnosta tarkennetaan lausuntojen ja mielipiteiden pohjalta yleiskaavaehdotukseksi niin, että se on kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyssä arviolta syksyllä 2015 ja kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa vuoden 2016 aikana.

Yleiskaava on pitkän aikavälin maankäytön suunnitelma, jolla ohjataan kaupungin yhdyskuntarakenteen kehittämistä. Helsingissä yleiskaava on laadittu noin kymmenen vuoden välein ja viimeisin sai lainvoiman vuonna 2006. Yleiskaavan lähtökohtana on ollut väestöennuste, jonka mukaan vuonna 2050 Helsingissä on noin 860 000 asukasta ja 560 000 työpaikkaa.

 

Helsingin yleiskaava 2050 on nähtävissä yleiskaava.fi -sivustolla.

Helsingin kaupungin blogi yleiskaavaluonnoksesta

Info- ja näyttelytila Laituri

Lue myös: