Huutokaupattu Saab 340 -matkustajakone muuntuu lentokonehotelliksi Uuraisilla - ruumaan tulossa sauna

Lentokonehotelli_1B_PetriSkogUuraisille rakentuu ilmailullinen matkailuhanke, kun huutokaupatusta Saab 340B -koneesta (

Lentokonehotelli_nosto_SVLViimeksi Helsingin ja Savonlinnan välisen lentoliikenteen käytössä ollut Saab 340B -matkustajakone muuntuu uniikiksi matkailuelämykseksi.

"Idea sai alkunsa, kun huomasimme myynnissä olevan matkustajalentokoneen. Tuli heti mieleen, että siitä saisi rakennettua ainutlaatuisen matkailuelämyksen", avasi

Lentokonehotelli_siirto_1Lentokonehotelli-hankkeen visiona on luoda ainutlaatuinen ja korkeatasoinen matkailuelämys muuntamalla matkustajalentokone majoituskäyttöön.
 
Suunnitelmissa on toteuttaa koneeseen kaikki mukavuudet ja alustavien suunnitelmien mukaan sen vierelle nousisi vielä lisää majoitustilaa noin kuudelle henkilölle.

Lentokonehotelli_paikalleen_1"Halusimme tuoda koneen sille epätyypilliseen paikkaan,  keskelle uuraislaista maalaismaisemaa. Tietääksemme vastaavanlaista hanketta
ei ole aikaisemmin Suomessa tehty, ja ovat harvinaisia maailmallakin", jatkoi Moisio.

Entinen matkustajakone on kuljetettu Uuraisille ja sijoitettu korkean mäen laelle. Se tarjoaa tulevaisuudessa matkailijoille yksityisyyttä ja rauhaa. Hankkeessa lentokone remontoidaan kauttaaltaan laadukkailla materiaaliratkaisuilla.

Lentokonehotelli_paikallaan_1Suunnitelmissa on toteuttaa ohjaamoon näköalasviitti tähtitaivaan ja revontulien ihailuun. Ruumatiloihin suunnitellaan kylpytiloja ja tietysti saunaa.

Kohteen tarkkaa sijaintia ei vielä tässä vaiheessa haluta julkistaa vaan hankkeelle toivotaan työrauhaa. Lento

Lentokonehotelli_havainnekuva_1

 Uuraisille rakentuvan Lentokonehotelli-hankkeen taustalla on viisi nuorta yrittäjää Markus Kivelä, Toni Saikkonen, Oskari Moisio, Mandi Moisio ja Elias Moisio. He toimivat kiinteistökehittämisen, asuntosijoittamisen ja lomamökkivuokrauksen parissa. Ammattitaitoja löytyy rakentamisen, remontoinnin ja matkailumarkkinoinnin parista.

Lentokonehotelli_2B_PetriSkogNimien taustalta löytyy mm. vuonna 2016 perustettu M3 Asunnot, joka on kiinteistösijoittamiseen ja kiinteistöjen jalostamiseen erikoistunut perheyritys sekä vuonna 2019 perustettu rakennusliike M3 Saneeraus Oy. Lentokonehotelli-hankkeessa ei ole mukana ulkopuolisia yhteistyökumppaneita.

Lentokonehotelli-hankkeen Saab 340B -matkustajakone valmistui Saabin Linköpingin tehtailta ja ensilento tapahtui 15. tammikuuta 1991. Nyt reilun 31 vuoden ikäisen koneen ensimmäinen käyttäjä oli Crossair, jonka jälkeen sillä ovat lentäneet Carpatair ja South Airlines sekä viimeisenä RAF-Avia Airlines. Kyseinen lentokone joutui onnettomuuteen Savonlinnassa tammikuussa 2019. Vaurioitunut koneyksilö on sen jälkeen seisonut Savonlinnan lentoasemalla odottamassa kohtaloaan.

YL-RAF_130918Syyskuussa 2022 huutokauppaan ilmestyneellä matkustajakoneella oli lennetty 36539 lentoa ja niillä on kertynyt kaikkiaan 38332 lentotuntia. Huutokaupan kohteena oli laskutelineillä seisova runko, josta oli riisuttu varaosakäyttöön molemmat GE CT7 -moottorit,

Suomessa lentokoneet ovat olleet matkailukäytössä aiemminkin, mutta ei ilmeisesti majoitustiloina. Ilmavoimien entinen Douglas DC-2 Hanssin Jukka toimi kahviona Hämeenlinnassa 1960-70 -luvuilla. Nykyisin entisöity kone on esillä kauppakeskus Tuulosessa.

YL-RAF_130720Toinen merkittävä hanke oli käynnissä 2000-luvulla, kuin vuonna 2004 Helsinki-Vantaalle palasi Finnairin entinen DC-10-kone. Sitä yritettiin pelastaa ainakin Ivaloon sekä Tuurin kyläkauppaan. Huhtikuussa 2004 OH-LHA "Iso-Antti" lennettiin purettavaksi Miamin Opa Lockaan.

Suomen lähin lentokoneeseen toteutettu hotelli sijaitsee Tukholmassa Arlandan lentokentän vieressä, jossa majoitustilat on rakennettu Boeing 747 -koneeseen. Nykyisin tämä entinen Jumbo Hostel tunnetaan nimellä JumboStay. MH