Iloranta - Suomen vilkkain lentosatama

Hauho_40_liikenne_1Vesi- ja suksilentolentoimintaa on harrastettu Hauhon Ilorannassa jo 20 vuotta. Järjestyksessään 40. Hauho Fly In kokosi suuren joukon vesikonelentäjiä aurinkoiseen lomakeskukseen. Perinteinen lentotapahtuma on edelleen voimissaan ja kokoontumiseen osallistui kaikkiaan 16 vesikonetta sekä ultrakevyttä.

Iloranta kokoaa ilmailuharrastajat yhteen kahdesti vuodessa. Elokuussa järjestetään Splash in – vesilentotapahtuma ja maaliskuussa Ski in -suksileiri. Tapahtuman järjestää Suomen Vesi- ja Suksilentoyhdistys ry, jolla on noin 100 jäsentä. Yhdistyksen jäsenillä on omia tai yhteisomistuksessa olevia yleisilmailukoneita sekä ultrakevyitä. Mukana on ns. huru-ukkojen lisäksi myös nuorisoa ja toiminta on vahvasti voimissaan.

 Hauho_40_Esa_Korjula”Yksi sukupolvi on näissä tapahtumissa jo kasvatettu. Tapahtuma on edelleen luonteeltaan iloinen. Täällä puhutaan sekä nautitaan lentämisestä ja huolehditaan turvallisuudesta”, sanoo Suomen Vesi- ja Suksilentoyhdistys ry:n puheenjohtaja ja kokenut vesikonelentäjä Esa Korjula.

Ilorannan lomakeskus sai kävijöiltään jälleen kiitosta erinomaisesta ympäristöstään ja järjestelyistä. Tapahtuma sopii koko perheelle leikkipaikkojen, eläinten ja upean matalan rantansa ansiosta. Ystävällinen omistajapariskunta henkilökuntineen kruunaa kokonaisuuden.

 Hauho_40_ranta"Tapahtumissamme karttuu myös tärkeä kuppilatiima ja lisäksi järjestämme myös turvallisuusseminaareja”, jatkaa Korjula.

Kaikki lähti liikkeelle noin 20 vuotta sitten, kun innokkaat lentäjät ja kimppakoneen omistajat Matti Sorsa, Seppo Kuhavuori ja Veijo Pääkkönen perustivat Vintage Pilot ry:n. Hauhon lentotapahtumat ovat tämän yhteistyön peruja ja sitä kautta kehittyi myös nykyinen yhdistys.

 ”Toiminta on jatkunut jo uskomattoman 40 leirin ajan ja on yhä voimissaan. Tapahtumia järjestää yleensä yksittäinen henkilö ja ne lopahtavat aikanaan. Yhdistyksen kanssa toiminnassa on erilaista jatkuvuutta”, kommentoi yhdistyksen perustaja, entinen puheenjohtaja ja pitkän linjan lentäjä Matti Sorsa.

Hauho_40_kalusto_1Kolme toiminnassa edelleen mukana olevaa on osallistunut kaikkiin Hauhon tapahtumiin. Vastaavasti viimeisimmässä tapahtumassa oli mukana vain yksi sama kone kuin 20 vuotta sitten.

”Kiinnostus vesikonelentämiseen on nousussa ja kärpänen puree ensikokemuksen jälkeen. Kyytiin pääsee aina ja helpoiten se käy juuri leirien aikaan”, sanoo Korjula.

Yhdistys arvostaa myös ympäristöään ja turhaa melua pyritään välttämään. Mökkiläiset saapuvatkin usein tapahtumiin katsomaan ja kyselemään lentotoiminnasta silkasta ilosta ja kiinnostuksesta lentokoneita kohtaan.

Vesikelpuutuksen myötä harrasteilmailuun saa aivan uutta sisältöä. Liikkuminen saa uusia mahdollisuuksia ja elämyksiä on luvassa jokaisella lennolla.

Hauho_40_sunset”Vesikonelentämisen myötä tarjolle tulee tuhansia kenttiä ilman piikkilanka-aitoja”, kiteyttää Korjula.

Vuosittain yhdistykseen liittyy muutamia jäseniä. Kimppakonehankinnalla harrastuksen pariin pääsee kohtuullisin kustannuksin ja juuri niiden myötä harrastajakanta on kasvanutkin.

Hauholla lennetään suksikoneilla jälleen maaliskuussa 2015.

Suomen Vesi- ja Suksilentoyhdistys ry

Hauho_40_OHCUBHauho_40_OHPAXHauho_40_kalusto_2Hauho_40_liikenne_2Hauho_40_liikenne_3Hauho_40_liikenne_4Hauho_40_liikenne_5Hauho_40_liikenne_6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Lue myös aiemmat Iloranta ja vesilentojuttumme:

Vesilentoaiheinen viini juhlistaa Hauho XXXX Splash-in -tapahtumaa

Hauho Splash-In - perinteinen vesikonetapahtuma kokosi ilmailijat Ilorantaan

Tiedon puute voi olla kohtalokasta harrasteilmailussa

Turussa noustaan merimuseossa Vedestä lentoon - vetonaulana Ju-52-ohjaamo