Lentonäytöksen luvat kunnossa ja järjestelyt etenevät – Malmin lähiseuduille lähes 50 000 melutiedotetta

Malmi80_ennakko_1Malmin lentoasemalla 13.-14. elokuuta järjestettävän lentonäytöksen luparuljanssi on saatu läpikäytyä ja velvoitteet on täytetty. Ympäristökeskuksen lupa tapahtumalle saatiin reilaan kuluneen viikon aikana. Sen osalta järjestäjää työllisti eniten Ilmavoimien F/A-18 Hornetin osallistuminen näytösohjelmaan sekä lentoesteeksi miellettävä maailmanpyörä.

 ”Lentonäytöksen järjestämisessä Helsingissä on omat haasteensa”, kertoo tapahtuman tuottaja Tiina Nousiainen Lentoposti.fi:lle.

Ympäristökeskuksen lisäksi järjestelyjä tarkastellaan myös poliisin ja pelastusviranomaisten kanssa. Jättimäisessä tapahtumassa tulee huolehtia mm. järjestysmiesten riittävyydestä sekä tarvittavista poistumisteistä.

Lentotoiminta vaatii myös pelastuskaluston paikallaoloa. Malmin lentoaseman vieressä sijaitsee Helsingin pelastuslaitoksen asema mutta lentonäytöksen tarpeita varten kentällä päivystää kaksi pelastusajoneuvoa. Niistä toinen toimii normaalisikin Malmin lentoasemalla. Järjestelyissä on huomioitava myös se, että Helsingin pelastuslaitoksen autoille pitää olla näytöksestä huolimatta avoin kulkuväylä muuhun liikenneverkkoon.

fias_15_la_4Vuoden 2016 Malmin lentonäytöksessä vieraili järjestäjän mukaan 38 000 näytösvierasta. Tapahtuma-alueen hätäpoistumistiet rajoittavat samanaikaisen vierasmäärän 19 000:een. Väki vaihtuu päivänmittaan joten kokonaiskävijämäärä voi olla tätäkin korkeampi (kuvassa oikealla tunnelmia vuoden 2015 näytöksestä).

Lentonäytösalueella toimii viitisenkymmentä järjestysmiestä ja heidän lisäkseen näytösvieraita opastaa parikymmentä liikenteenohjaajaa. Itse lentonäytösorganisaatiossa on vielä lisäksi kolmisenkymmentä työntekijää.

fias_15_la_1Edellisen lentonäytöksen alla Malmin lentoaseman lähialueilla tehtiin melumittauksia ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän harjoitusten aikana. Tuolloin melu pysyi raja-arvojen sisäpuolella eri mittauspisteillä.

Samojen mittausten mukaisesti voidaan operoida myös vuoden 2016 juhlalentonäytös. Voimakasta ääntä leviää ympäristöön kuitenkin vain lyhyen ajan. Hornetin lisäksi äänekkäämpää suihkukonekalustoa edustaa BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneilla lentävä taitolentoryhmä Midnigh Hawks. Muut esiintyvät koneet ovat vastaavia kuin Malmilla normaalistikin lentävät.

Malmi80_melumittari_2015_ennakotYmpäristökeskuksen päätösten mukaisesti lähialuille jaettiin jälleen melutiedotteet, joissa asukkaille kerrotaan tulevan tapahtuman aikana esiintyvästä lentomelusta.

Tiedote jaettiin edellisvuoden jakelun lisäksi vielä yhdelle uudelle postinumeroalueelle ja kaikkiaan jakelun piirissä oli 49 470 taloutta. Tiedotteessa oli myös lähialueiden asukkaille suunnattu tarjous lentonäytökseen saapumiseksi. Se koskee ainoastaan tiedotteessa mainittuja kymmentä postinumeroaluetta.

Normaalista lentotoiminnasta poikkeavaa lentomelua aiheutuu myös harjoitustoiminnasta ennen varsinaista lentonäytösviikonloppua.

Ensimmäiset näytösesiintyjät harjoittelevat omia ohjelmiaan torstaista 11. elokuuta lähtien. Viimeisten harjoitusten tarkoituksena on lisäksi tutustua näytösalueeseen, esityslinjaan ja sen rajoihin ilmasta. Lentomelu on kuitenkin hetkellistä, kun näytösohjelmat ovat kestoltaan noin kymmenen minuutin luokkaa.

Malmi80_ennakko_hymy2015Ilmailuviranomainen säätää tiukasti lentonäytösten lento-ohjelmien korkeus- ja sivuttaisetäisyyksistä sekä nopeusrajoista. Erityisen rajattuja ovat yleisön ylilentäminen sekä kohti yleisöä suuntautuvat liikkeet. Näytöslentäjältä vaaditaan näytöslentäjän hyväksymistodistus, jonka myöntäminen riippuu myös lentokokemuksesta. Hyväksymistodistuksessa on merkittynä myös näytöslentäjän hyväksytty alin minimilentokorkeus.

Seuraavaksi edessä on näytösalueen rakentaminen, mikä tarkoittaa Malmin lentokaluston siirtoa pois asematason yleisöalueelta ja sen rajauksia viranomaisvaatimusten mukaisella korkeahkolla aidalla. Matalampi ratkaisu olisi vaatinut huomattavan lisäyksen järjestysmiesten määrään, kun heitä olisi pitänyt olla aidalla muutaman metrin välein.

Yleisöalueen lisäksi turvallisuussyistä aidataan myös kiitotien 36 kynnystä ennen oleva mäki eli lentoasema-alueen ja lumenkaatopaikan välissä oleva mäki. Kuntopolku pysyy kuitenkin avoinna. Kyseinen alue on lentoliikenteen käytössä ja esiintymislinjalla, jonka takia kulkua rajoitetaan.

Malmi-940x788Alueelle rakentuu eri esittely- ja myyntipisteiden lisäksi wc-tilat ja esiintymislava. Se on tällä kertaa keskellä aluetta ja avautuu joka suuntaan eli yleisö pääsee kerääntymään ympärille aiempaa paremmin.

Asematasolle rakentuu edellisvuoden tapaan myös Tivoli Sariola, jonka alueelle nousee myös maailmanpyörä. Lentoasema-alueelle pystytettävä korkea rakennelma vaati myös omat lupamenettelynsä.

 

 Näytösorganisaation tiedote Malmin lähialueen asukkaille

Helsinki-Malmin lentoasemalla järjestetään 13.-14.8.2016 kaksipäiväinen MALMI 80TH ANNIVERSARY AIRSHOW ilmailutapahtuma, johon sisältyy lentonäytöksiä. Tämä ilmoitus koskee siihen liittyviä äänentoistoa ja sekä lentoliikenteestä aiheutuvaa melua torstaista sunnuntaihin 11.-14.8.2016.

Malmi80_tiedote_1Lentonäytösosuuksien aikana lähialueelle voi aiheutua tavallista enemmän lentomelua. Näytöksen johdosta kasvanut melukuorma on kuitenkin luonteeltaan hetkellistä, jonka lisäksi käytettävä kalusto on pääasiassa vain kohtuullista melua tuottavaa. Ennen varsinaista lentonäytöstä torstaina ja perjantaina suoritetaan alueella lentonäytösharjoituksia jotka saattavat hetkellisesti aiheuttaa ylimääräistä lentomelua. Lentonäytös järjestetään ilmailuviranomaisen myöntämällä luvalla sekä lentonäytösten järjestämistä koskevien sääntöjen ja määräysten mukaisesti. Lennot suoritetaan turvallisuudesta tinkimättä riittävin varoetäisyyksin ja minimilentokorkeuksin.

Tapahtumasta aiheutuu melua seuraavasti:
Torstai 11.8. klo 16:00-20:00 lentoharjoitukset
Perjantaina 12.8. klo 12:00-14:00 sekä 16:00-20:00 lentoharjoitukset
Lauantaina 13.8. kello 10:00-14:00 sekä 16:00-18.30 lentonäytös
Sunnuntaina 14.8. kello 10:00-14:00 sekä 16:00-18.30 lentonäytös

HUOM!

Malmi80_tiedote_2Mukaan mahtuu myös Ilmavoimien hävittäjäkalustoa, jonka aiheuttama melu on hyvä tiedostaa etukäteen. Nämä äänekkäimmät ohjelmanumerot ajoittuvat lentonäytöksessä Lauantaina 13.8. klo 13:30-14:00 (Midnight Hawks) ja klo 18:00-18.30 (F-18 Hornet) välisiin aikoihin. Sunnuntaina 14.8. klo 13:30-14:00 (Midnight Hawks) ja klo 18:00-18.30 (F-18 Hornet) välisiin aikoihin. Yksittäisen esityksen kesto on vain muutamia minuutteja. Kuluvalla viikolla ennen varsinaista lentonäytöstä suoritetaan alueella lentonäytösharjoituksia jotka saattavat hetkellisesti aiheuttaa ylimääräistä lentomelua. Harjoitukset alkavat torstaina klo 16-20 ja perjantaina klo 12-14 sekä klo 16-20.

Ilmavoimien hävittäjäkalusto harjoittelee perjantaina 12.8. klo 12:25-13:10 (Midnight Hawks) ja klo 13:10-13.40 (F-18 Hornet). Lisäksi perjantaille on varattuna vara harjoitusajat (jos päivällä harjoituksia ei pystytä lentämään) perjantaina 12.8. klo 17:15-18:00 (Midnight Hawks) ja klo 18:00-18:30 (F-18 Hornet).

Pahoittelemme lähialueiden asustukselle mahdollisesti aiheutuvaa tilapäistä haittaa.

Lisätietoja tapahtuman aikana: MrDeveloper Oy puh. 044 913 9481

Lue myös aikaisemmat uutisemme Malmi 80th Anniversary Airshow'sta: