Malmin 80-vuotisjuhlalentonäytöksessä luvassa näyttävä avaus ja ohjelmaa koko viikonlopulle

Malmi80_malli_1Kesän lentonäytöskausi päättyy Helsingin yllä järjestettävään Malmi 80th Anniversary Airshow -tapahtumaan viikonloppuna 13.-14. elokuuta. Luvassa on Hornetin jylyä sekä upeita taitolentoesityksiä. Koko perheen tapahtumaan suositellaan saapumaan julkisen liikenteen tai tapahtuman omilla linja-autokuljetuksilla. Näytöslentäjät harjoittelevat Malmilla pitkin viikkoa.

Malmi_ilmasta_2016Ennen varsinaista näytösviikonloppua lentäjät harjoittelevat ohjelmiaan erityisesti torstain ja perjantain aikana. Harjoituksilla on iso merkitys, sillä niiden aikana tutustutaan esityslinjaan ja paikallisiin olosuhteisiin.

”Lentonäytökseen osallistumisen ehdoton edellytys on se, että jokainen pilotti tekee koneellaan lentonäytösharjoituksen tutustuakseen olosuhteisiin, lentokenttään, maamerkkeihin, varoetäisyyksiin, sääoloihin, maastoon ja niin edelleen", kertoo Malmi 80th Anniversary Juhlalentonäytöksen apulaisjohtaja Seppo Tuovinen.

Malmi80_Tuovinen"Samalla lentonäytöksen johtajat tekevät kustakin harjoituslennosta omat arvionsa, antavat pilotille kommenttinsa nähdyn suorituksen perusteella ja hyväksyvät – tai joissain poikkeustapauksissa kenties jopa hylkäävät pilotin ja koneen”.

 ”Kyseessä on kenraaliharjoitukseen tai inssiajoon verrattava suoritus, joka pilotin ja koneen on läpäistävä saadakseen luvan osallistua lentonäytökseen. Lentonäytöksen johdon on tiedettävä tasan tarkkaan, mitä pilotti aikoo koneellaan lentonäytöksessä tehdä,” jatkaa Tuovinen.

LMalmi80_mallit_1entonäytöksen äänekkäintä kalustoa edustavat Suomen Ilmavoimien ensilinjan F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä sekä Hawk-suihkuharjoituskoneet.

Midnight Hawks taitolento-osasto harjoittelee perjantaina kello 12.25 – 13.10 ja majuri Ville Hirvonen harjoittelee soolo-ohjelmaansa Hornetilla perjantaina kello 13.10 – 13.40. Varaharjoitusajat ovat illalla kello 17-15 alkaen aina kello 18.30 saakka.

Näytöslentäjien harjoitusten lisäksi lentonäytös näkyy myös muualla, kun tapahtumaa markkinoidaan näyttävästi myös Helsingin keskustassa. Bodypainting-taiteilija Heli Tikkasen ”Jounit ja Laurat” kiertävät keskustan alueella lentäjän asuihin maalattuina.

Malmi80_Hirvonen_TuovinenIlmavoimien Hornetit ja Hawkit tukeutuvat lentonäytöksen ajan Helsinki-Vantaan lentoasemaan. Perjantaisen harjoituksen majuri Hirvonen lentää suoraan Kuopiosta saapuessaan. Helsinki-Vantaan käyttö tukikohtana mahdollistaa ohjaajien vierailun lentonäytöksessä ja ilmavoimien osastolla.

 ”Tervetuloa juttelemaan osastolla ja näytösalueella”, vihjaa Hirvonen nuorille lentäjänaluille.

Ilmavoimien kuluvan vuoden näytöslentäjä majuri Ville Hirvonen on iloinen ja ylpeä hänelle langenneesta kunniatehtävästä. Hirvonen on lentonäytöksen Superstar, joka saa kunnian esiintyä viimeisenä. Kesän mittaan hänen taidonnäytteitään on voinut seurata mm. Ilmavoimien avoimien ovien tapahtumissa sekä Kuopion lentonäytöksessä.

Utti_avoimet_15_1Hornet-soolon harjoittelu alkoi alkuvuodesta 2015 simulaattoriharjoituksilla ennen siirtymistä taivaalle. Seuraavassa vaiheessa ohjelmaa harjoiteltiin korkealla ja alarajaa tuotiin pikkuhiljaa alemmas. Kaikkiaan Hirvosella on yli 1000 lentotunnin kokemus Hornetin ohjaimissa.

Esityslennon aikana suurimmat G-arvot käyvät hetkellisesti 7,5 -8 G:ssä. Tehoasetukset ovat maltilliset, jotta melua tulisi ympäristöön mahdollisimman vähän.

Hirvosella on harjoituslennolla sekä molemmilla esityslennoilla mukana tallentava lentokonekäyttöön hyväksytty videokamera. Sen sisältö tulee aikanaan myös nähtäväksi.

Hirvosella on harjoiteltuna hyvän sään ohjelman lisäksi myös välikelin ja matalan sään ohjelmat. Hyvän sään ohjelman raja on noin 4500 jalan pilvikorkeus ja huonon sään ohjelma jäänee lentämättä 1500 jalan pilvikorkeudella. Minimilentokorkeudet on 600 jalkaa maanpinnasta ja asutuksen yllä 1200 jalkaa maanpinnasta.

Hyvän ja välikelin ohjelmassa on luvassa omasuojaheitteiden eli soihtujen hehkua pitkin ohjelmaa. Tositoimissa niillä harhautettaisiin lämpöhakuisia ohjuksia, mutta demolennolla ne ovat mukana näyttävyyttä lisäämässä.

Malmi80_kopteritMalmin lentoaseman 80-vuotisjuhlien lentonäytöksen avauksena on luvassa näyttävä seitsemän helikopterin ylilento. Sen toteuttaa Helikopterikeskus, joka lennättää viikonloppuna yleisöä Helsingin yllä.

Seuraavana on vuorossa Sami Saikkosen taitolentoesitys, jonka aikana hän laulaa Lentäjän poikaa. Saikkosen sanojen mukaan laulu ei tule nuotin vaan nuottitelineen vierestä.

Raja_lento_H215_ilmassaPäivän mittaan luvassa on eri esiintyjien soolotaitolentoja sekä lentokoulujen kaluston esittelyä. Näytösosuuden aamupäivän päättää Suomen Ilmavoimien Midnight Hawks -osastotaitolentoryhmä.

Näytöksen väliajalle eli Helsinki-Vantaan ruuhkatuntien aikaan on luvassa lentäjähaastatteluja sekä Extreme Duudsonien HP & Jarppi Show. Matkustajakoneiden Aasian-aallon saapuminen rajoittaa käytettävissä olevaa ilmatilaa.

Malmi80_Kairys_!Kahden tunnin mittaisen tauon aikana lentonäytöksen ilmatilavaraus ei ole voimassa ja Helsinki-Vantaan lennonjohto voi käyttää täyttä kapasiteettia kaupallisen lentoliikenteen tarpeisiin.

Iltapäivästä on luvassa entistä näyttävämpää ohjelmaa, kun vauhtiin pääsee liettualainen taitolentohurjapää Jurgis Kairys. Hän esiintyy näytöksessä omalla ohjelmallaan sekä yhdessä Skandinavian Airshown Jacob Holläderin kanssa.

TDS_ViimaKotimainen taitolentoryhmä Arctic Eagles nähdään Malmin yllä neljän koneen osastolla. Näyttäviä ohjelmia on luvassa myös mm. Maavoimien NH90 -helikopterilla sekä Rajavartiolaitoksen uudella Airbus Helicopters H215 Super Puma -meripelastushelikopterilla.

Ennen pääesiintyjä Ville Hirvosta ja Hornetia nähtään taivaalla ilmavoimien historiallinen koulukone VL Viima, jota ohjaa lentävää museokonelaivastoa kehittävä Phil Lawton.

Malmi-940x788Lauantaina ja sunnuntaina taivaalla nähdään samat esiintyjät mutta hieman eri järjestestyksessä. Kyseessä saattaa juhlavuoden lisäksi olla myös viimeinen Malmilla järjestettävä lentonäytös.


Jalan,
pyörällä ja julkisilla

Tapahtumaan saapuvien toivotaan suosivan julkista liikennettä, koska Malmin lentoasemalla ei ole pysäköintitilaa yleisön tarpeisiin. Lentonäytöksen etäparkki on Helsingin Messukeskuksella, josta on sukkulabussikuljetus Malmille. Sen lisäksi näytösbussit ajavat Tikkurilan ja Malmin rautatieasemilta näytösalueen portille.

Malmi80_saapuminenEnsimmäiset bussit lähtevät liikkeelle aamulla kello 09.00. Messukeskukselta busseja kulkee kolme ja rautatieasemilta kaksi kummaltakin.

Mynnissä on ainoastaan meno-paluu -lippuja, joiden hinta on seitsemän euroa. Alle 10-vuotias pääsee maksavan aikuisen seurassa ilmaiseksi. Pysäköinti Messukeskuksella on myös maksullinen.

Viimeiset paluubussit lähtevät Malmilta kaikkiin kolmeen kohteeseen kello 19.00.

Tulevan viikonlopun Malmi 80th Anniversary lentonäytös on vaarassa jäädä viimeiseksi, joka järjestetään Helsingin omalla lentokentällä. Asuntotuotanto uhkaa lopettaa ilmailun Malmin lentoasemalla jo hyvinkin pian ja lentonäytösten järjestäminen pääkaupunkiseudulla vaikeutuu merkittävästi.

Malmi80_Kaipainen_SaikkonenMalmi 80th Anniversary -juhlalentonäytös järjestetään historiallisella Malmin lentokentällä 13.-14. elokuuta 2016. Viikonlopun mittaista koko perheen ilmailutapahtumaa juontaa jo lähes perinteisesti kaksikko Sami Saikkonen ja Riika Kaipainen.

Lue myös aikaisemmat uutisemme vuoden 2016 Malmin lentonäytöksestä: