Räjähdekoira Heila aloittaa Tullin palveluksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Tulli_hihamerkkiTulli sijoittaa ase- ja räjähdekoiran Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Tehtävään on valittu puolivuotias labradorinnoutajan pentu Heila vahvistaa aseiden ja räjähteiden valvontaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Ase- ja räjähdekoira on käytössä koko maassa.


Heila on Tullin ensimmäinen aseiden ja räjähdeaineiden etsintään erikoistunut koira. Aseiden, amputarvikkeiden ja räjähdeaineiden valvonnan tehostaminen on tarpeen kansainvälisen turvallisuustilanteen muutoksen takia.

Heila2Tulli on tehnyt viime vuosina Helsinki-Vantaan lentoasemalla nettikaupan ostosten, matkustajakoneiden matkatavaroiden ja lentorahdin joukosta noin 300 aseisiin, aseiden osiin, ampumatarvikkeisiin ja räjähdeaineisiin sekä niiden lähtöaineisiin liittyvää löytöä. Osa löydöistä on ollut Tullin arvion mukaan erittäin vaarallisia.

Heila-pennun koulutusta koordinoi Tullin koirakoulu. Koiran koulutus alkoi kesäkuussa sosiaalistamis- ja hallittavuusharjoittelulla. Se jatkui aseiden ja patruunoiden tunnistamisharjoituksilla. Varsinainen ase- ja räjähdeaineiden etsintäkoulutus alkaa tammikuussa 2017 poliisikoiralaitoksella.

Heilan ohjaaja koulutetaan Tullin räjähdeasiantuntijaksi. Ohjaajan koulutus alkaa lokakuussa räjäyttäjäkurssilla puolustusvoimien Pioneerikoulussa Lappeenrannassa. Tulli tekee yhteistyötä ase- ja räjähdevalvonnassa muiden lainvalvontaviranomaisten sekä sotilasviranomaisten kanssa.

Tullikoirat Facebook-sivusto

Lue myös: